Grafitti i Oslo og Bergen

I går stoppet byrådet i Oslo en bevilgning fra bydel Sagene-Torshov til Soria Moria-festivalen i Oslo, som har utspring i den urbane ungdomskulturen og et navn knyttet til eventyrenes naturinspirerte fantasi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Grunnen er en bokstavtro - for ikke å si fundamentalistisk - fortolkning av det to år gamle vedtaket om nulltoleranse overfor tagging i det offentlige rom, som bekrefter fantasiløsheten hos hovedstadens byråd når det gjelder graffitiens billedspråk.

  • Soria Moria-festivalen omfatter foruten dans og musikk en utstilling med bidrag fra lokale og internasjonale graffitikunstnere, som har arbeidet i lengre tid med sine prosjekter.
Selv om utstillingen naturlig nok arrangeres innendørs i februarfrosten, så har byrådets henvisning til vedtaket om nulltoleranse gitt bydelens ansvarlige kalde føtter med tanke på den mulige «smitteeffekten». Riktig nok er det influensatider, men burde man ikke i stedet holdt hodet kaldt?

  • Goethe-instituttet gjør tydeligvis det med sin bevilgning til mønstringen, men så er det også en institusjon som i den billedkyndige Goethes navn vet å skille mellom praktiseringen av en malerisk stil på lerret eller papir og den talentløse taggingens trøstesløse hærverk i bybildet.
Det gjør også restauranteier Christian Dege, som i motsetning til bydels- og byrådspolitikere har gjort seg bryet med å se hva utstillingen dreier seg om. «Jeg har ingen toleranse for tagging, men dette må vi være åpne for,» uttalte han til Dagbladet i går.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer