Gram lever videre

Emmylou Harris står i spissen for denne varme hyllesten til Gram Parsons, som er blitt kalt countryrockens og den progressive countrymusikkens far.

Parsons ble med i The Byrds i 1968 og hoppet videre til The Flying Burrito Brothers før han ble soloartist og oppdaget og introduserte Harris til country. Hun synger på de to soloplatene han rakk å spille inn før han døde av en overdose i 1973, bare 26 år gammel.

Får hjelp

Siden har hun benyttet enhver anledning til å understreke Parsons betydning både for henne og andre, og det er derfor ingen som bør bli overrasket over at det er nettopp hun som er ildsjelen bak denne hyllesten. Men hun får hjelp - av andre artister som også har latt seg inspirere av den myteomspunne artisten og hans kosmiske amerikanske musikk.

Parsons andre plate med Harris, milepælen «Grievous Angel» - som ble ferdig innspilt rett før han døde - inneholder flere grensesprengende duetter. Fem av dem er med her (ikke fire som det står i coverteksten) - mens deres versjon av «Love Hurts» klokelig nok får bli stående urørt som den ultimate tolkning.

Kosmisk

Derimot er «In My Hour of Darkness» representert - her med The Rolling Creekdippers (Victoria Williams og Eks-Jayhawks' Mark Olson m.fl.) - mens andre høydepunkter er signert Beck & Harris, Sheryl Crow & Harris, Lucinda Williams & David Crosby, Elvis Costello og ikke minst The Mavericks. Mest «kosmisk» er Cowboy Junkies, mens Steve Earle er mer country enn på lenge i selskap med Chris Hillmann. Mest rocka: Wilco.

Men uansett - ingen slår originalutgavene, selvfølgelig, og det er bare å håpe at enda flere nå får lyst til å sjekke ut dem.