Gram Parsons prosjekt

Gram Parsons altfor korte liv endte i overdose. Kisten hans ble stjålet og halveis tent på i Joshua Tree National Park. Parkstyret har forsøkt å glemme han i 30 år, og rockikonet har derfor ingen offisielle minnesmerker etter seg. Nå har Gram Parsons Project startet.

I september 1973 døde countryrock-pioner Gram Parsons av en tequila- og morfinoverdose på Joshua Tree Motel.

Nå 30 år etter har det blitt startet en kampanje i USA for å hedre Parsons offisielt med minnesmerke i Joshua Tree National Park, California.

Vanskelig oppvekst

Gram Parsons kan trygt kalles countryrockens far. Med International Submarine Band, Byrds og Flying Burrito Brothers lanserte han rockband som spilte countrymusikk. Som soloartist gikk han enda lenger inn i countrymusikken. Allerede mens han var i live var Parsons en kultfigur, men han solgte ikke mange plater. En rekke musikere lot seg inspirere av han, Rolling Stones, Byrds og selvfølgelig Emmylou Harris.

Hans egentlige navn er Cecil Ingram Connor, og han bestemte seg for å bli musiker da han så Elvis første gang. Da gutten var 12 tok faren selvmord, moren døde av alkoholforgiftning fem år senere.

Emmylou Harris møtte Gram i 1972 og gir han i dag mesteparten av æren for hennes karriere. Han oppdaget henne og introduserte henne for countryen. Emmylou ble med i backingbandet hans, og deltok på skiva «G.P» som kom i 1972. Etter dette levde Parsons mer og mer som dekadent stjerne enn musiker. Han brukte mesteparten av tida si på å drikke og ta narkotika. Den siste plata, «Grievous Angel», kom i 1973, også den med Harris' bidrag.

Kremert og begravet

Parsons elsket Joshua Tree-parken, og besøkte den ofte, blant annet sammen med Keith Richards i Rolling Stones.

Da han døde ble kista hans stjålet fra flyplassen i Los Angeles. Den skulle egentlig sendes til hans stefar i Louisiana. Manageren Phil Kaufmann og en venn kjørte den til Joshua Tree og satte fyr på den, for å oppfylle Grams ønske. Han ville bli kremert i parken han hadde blitt høy, spilt gitar og kikket etter UFOer hundrevis av ganger.

De to ble oppdaget før flammene tok helt overhånd, og Parson levninger ble begravet i New Orleans.

Irregulært minnesmerke

Senere satte fans opp et minnesmerke i parken der han ble delvis kremert, med inskripsjonen Safe At Home, etter Submarines debutskive. Minnesmerket ble ikke godkjent, og er ikke med på parkens offisielle kart eller informasjonsmateriell. Skogvokterne får ikke lov til å fortelle besøkende om Gram Parsons. Stedet er derfor kun kjent for fans og fjellklatrere.

Parkvesenet så på kapittelet i historien som best glemt. Minner fra 60- og 70-tallets motkulturelle strømninger måtte vike for hedersmerker etter gruvearbeidere, bønder og rancheiere.

Kampanje for Grams minne

Joe Zarki, som er sjef for nasjonalparken i dag, har startet jobben med å hedre hedersmannen. Han begynte sist høst med å sende en e-post til sine kolleger rundt om i landet. - Kvalifiserer Gram Parsons som en historisk figur for parken, spurte han.

På bakgrunn av tilbakemeldingene ble det bestemt at de ikke skulle gjøre noe mer ut av Parsons' Joshua Tree-historie i nær framtid. Zarki er ikke enig:

- Gram Parsons kan være mer meningsfull å minnes for folk som kommer til parken enn for eksempel Johnny Lang, en gammel gruvearbeider som døde i ørkenheten, sier han til Inland Emire News. Lang har fått sitt minnesmerke.

- Man kan ikke sette opp minnesmerke for en hver historisk figur, sier Constantine Dillon, som var en av e-postens mottakere. Og vi kan ikke se igjennom fingrene og tilgi spraymaling som ødelegger landskapet. Men vi kan ikke late som Parsons ikke hadde et forhold til parken.

Men mange mener nok innflytelsen Parson har hatt er mer negativ enn positiv. Museumskurator Roger S. Durham tviler på at nasjonalparken kan stoppe pilegrimsferdene til Parsons gravsted uansett om de forsøker. - 60- og 70-tallet var en turbulent periode i vårt lands historie, og dopkulturen var en stor del av det, sier han, og mener den også må få sin plass.

Men til i dag har de ikke blitt enige. Forslagene går ut på å godkjenne minnesmerket og la Parsons bli en del av parkens historie offisielt.

Inspirerer fortsatt

Musikere lar seg fortsatt inspirere av Gram Parsons korte musikalske karriere. Nye band som Wilco, Son Volt, Whiskeytown, Lambchop, Grant Lee Buffalo og Jayhawks spiller hip alternativ countrymusikk den dag i dag. Hvert år arrangeres en musikkfestival for å minnes Parson. I år går den av stabelen 5. til 7. oktober i High Desert.

I dag er minnesmerket over Gram gjemt mellom gammel sandstein og omringet av Joshua trær. Grafitti med sangtitlene hans er skriblet på stener rundt. Et armbånd, et bilde av Jesus, en flaske Coronoa og stearinlys ligger på stedet, og fans har skrevet «Gram Safe at Home», «God's own singer» og «Hickory Winds» på steinene. Alt er Grams egne ord.

<B>SMAKFULL DESIGN: Gram Parson er kjent for de kule dressene sine, som i akkurat nå sklir rett inn i motebildet.
<B>TO AV DE BESTE:</B> Gram gikk solo og fikk hjelp av Emmylou Harris. Dobbeltutgivelsen «G.P.» og «Grievous Angel» er to av de beste.
<B>MANN FOR SIN HATT:</B> Mangler bare minnesmerke.
<B>EMMYLOU HARRIS:</B> Oppdaget av Gram Parsons. I dag synger hun fortsatt sangene hans forteller at han har æren for at hun spiller og synger i dag.
<B>FLYVENDE BRØDRE:</B> «The Gilded Palace of Sin» er Grams første plate med Flying Burrito Brothers. Den kom i 1969, og anses som den beste.