KOMMER: Tony Bennett i aksjon under Fredspriskonserten i Oslo Spektrum i 2004. I august er jazzcrooneren og -vokalesset tilbake i Oslo under Oslo Jazzfestival, da i det akustisk fabelaktige lokalet til Den Norske Opera & Ballett. FOTO: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
KOMMER: Tony Bennett i aksjon under Fredspriskonserten i Oslo Spektrum i 2004. I august er jazzcrooneren og -vokalesset tilbake i Oslo under Oslo Jazzfestival, da i det akustisk fabelaktige lokalet til Den Norske Opera & Ballett. FOTO: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADETVis mer

Grammyhelt Tony Bennett klar for Oslo Jazzfestival

Tony Bennett (86) synger med kvartett i Operaen når festivalen tjuvstarter 8. august.

- Det er rett og slett utrolig stas å kunne starte årets artistslipp med et navn som dette, sier en svært begeistret pressesjef Lise Gulbransen i Oslo Jazzfestival.

Gulbransen opplyser at Bennett sannsynligvis kommer med gitarist, pianist, bassist og trommeslager som musikalsk reisefølge, men vil ikke kommentere om festivalen vil forsøke å finne en norsk duettpartner til sangeren som de siste åra har håvet inn Grammypriser for suksessalbumene «Duets: An American Classic» og «Duets II».

Den ukelange Oslo Jazzfestival starter ikke før 13. august, men etter mange års forgjeves forsøk på å få napp hos mannen som Frank Sinatra kalte «den beste sangeren i bransjen», bestemte festivalledelsen seg for å sette kalenderhensyn til side og slå til på den eneste mulige datoen, onsdag 8. august. 

Amy Winehouse
85 år gamle Tony Bennett mottok sine (foreløpig) to siste Grammypriser sist helg da «Duets II» ble kåret til Beste tradisjonelle popalbum og  «Body and Soul»-duetten med Amy Winehouse fikk prisen som Beste pop duo/gruppe-opptreden.

Men den Anthony Dominick Benedetto som synger i Oslo fem dager etter sin 86-årsdag, ankommer med langt mer enn nyvunnet heder i bagasjen.

Karrieren hans har pågått i mer enn 60 år, og mer enn 70 album og samlet platesalg i overkant av 50 millioner forteller at  mye har gått bra etter en vrien start.

Italiensk
Det var etter oppvekst i fattige kår i Queens, New York, og deltakelse i den amerikanske styrken i Europa i siste fase av Den annen verdenskrig at den unge immigrantsønnen med italiensk familiebakgrunn bestemte seg for å satse på en sangerkarriere. (Han hadde da også studert maleri, og er stadig en habil bildekunstner.) I den nylig utkomne biografien «All The Things You Are: The Life of Tony Bennett», forteller han om hvordan han på jazzklubbene i New York observerte de store jazzinstrumentalistenes fraseringer, noe som la grunnlaget for det vokaluttrykket som seinere skulle komme til å vekke Frank Sinatras beundring og gjøre Tony Bennett til en verdig samarbeidspartner for bl a Count Basie og Bill Evans.

Høydepunkt
Sitt kommersielle gjennombrudd fikk Tony Bennett på 1950-tallet, og i 1962 ble «I Left My Heart in San Francisco» et til da foreløpig høydepunkt i en strålende popkarriere som ikke desto mindre havarerte da den nye rocken etter hvert overtok både pop-publikumet og pengene.

Bennett, presset av plateselskapet, forsøkte seg i den nye musikken, men med mildt sagt lite hell, og  1970-tallet ble svart, med repertoar-, penge- og narkotikaproblemer.

Med familie og gode venners hjelp fikk han karrieren på stell da han vendte tilbake til den musikken han helst ville synge — jazzstandarder, musikallåter, sofistikert pop - og utover 1990- og 2000-tallet inntok han posisjonen som den ledende utøveren i Sinatra/crooner-stilen.

Et norsk publikum fikk et glimt av ham i denne perioden, under Nobelkonserten i 2004 da Oprah Winfrey og Tom Cruise ledet forestillingen til ære for  fredsprisvinner Wangari Maathai.

Formidling
I hvilken grad alderen nå preger Tony Bennetts stemmeprakt, hersker det delte meninger om. Men det han har vist på de to nyeste albumene sine, indikerer uansett en innholdsformidler som stadig er i stand til å synge ringer rundt de fleste som drister seg fram til en sangmikrofon på scenen.

Dessuten: En artist som for første gang topper Billboards albumliste som 85-åring, og dertil selger plater i bøtter og spann i året 2012, må det jo være noe ved.  

GRAMMY:  Tony Bennett med Grammy nummer 16 og 17 søndag kveld. FOTO: SCANPIX
GRAMMY: Tony Bennett med Grammy nummer 16 og 17 søndag kveld. FOTO: SCANPIX Vis mer