Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Göran Sonnevi fikk Nordisk råds litteraturpris

Endelig bra nok fra favoritten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske poeten var klar favoritt.

Men etter å ha vært nominert seks ganger, ville ikke Sonnevi ta prisen for gitt.

Han får prisen for sin omfangsrike og omfattende diktsamling «Oceanen». Den er skrevet som et svar på spørsmålet om hvordan Sonnevi etter Göran Tunströms død i 2000 skal kunne snakke med sin forfattervenn.

En av de beste

- Han har en fot i verdenslitteraturen, sier forfatteren Helge Torvund om Sonnevi. Han skriver:

«Det er ei veldig stor glede at Göran Sonnevi endeleg får denne prisen. Han er ein av dei største poetane i Norden, og han har halde på med sitt gjenkjennelge og utvidande prosjekt i år etter år. Me har jo sett at denne prisen har gått forbi andre storleikar som Rolf Jacobsen, Olav H. Hauge og Pentti Saarikoski. Derfor er det godt å sjå at Sonnevi fekk han før det var for seint.

Han har då også levert ei massiv og omfattande diktsamling i år, eit Ocean på kring 420 sider som oppummerer alt det han har drive på med. Her er upubliserte dikt som er daterte frå 1970 fram til hausten i fjor, og her er alle dei ulike formene han har jobba i, representerte. Tekstar med det karakteristiske smale oppsettet, men òg det meir oceanisk flytande breie prosaliknande diktet som utvidar og famnar så mykje. Han vart jo opprinneleg mest kjend for politiske dikt, men har heile tida skrive om alle sider ved den menneskelege tilværet, han er oppteken av at tilværet er uavslutta og uforutsigbart. Ein kan lese ein del ut av titlar som Outfört, Det oavslutade språket, Det omöjliga, Oavslutade dikter og Dikter utan ordning.

Ein stor humanist med eit veldig ope sinn for det som han ser og observerer kring seg og i verda. Han er også ein kjæreleikens og musikkens diktar.

Kanskje det viktigaste er at dei beste dikta hans alltid har ein inderlegheit, ei direkte overleving av poetens eigen smertelege prosess med å prøva å famna og forstå den prosessen som livet, menneskeheita, kloden og universet er ein del av.»

Intensitet

Torvund, som også er diktlærer i Diktkammeret, forteller hvordan han ble fengslet første gang han hørte Sonnevi lese høyt.

- Det var en intensitet koblet til en inderlig ro i opplesingen som slo meg helt ut. Jeg sto urørlig fra han begynte å lese til han var ferdig, og lytta med hele meg, forteller Torvund i sin artikkelen «Å lesa Göran Sonnevi».

- «Oceanen» er et ordhav å senke seg ned i og omsluttes av. Den spenner over et liv og en poetikk som er enda mer levende, uavsluttet og søkende, skriver bedømmelseskomiteen i sin begrunnelse.

De mener Sonnevis poesi befinner seg i dialog med politiske og sosiale hendelser såvel som personlige spørsmåler om skyld og ansvar. Her kan du lese hele begrunnelsen.Sonnevi var ikke selv til stede under dagens offentliggjøring.

Men prisen på 350 000 danske kroner deles først ut i november, i forbindelse med Nordisks råds sesjon i København.

<B>HEDRET: Göran Sonnevi fikk prisen etter å ha vært nominert av Sverige seks ganger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!