- Grand Prix er som champagne

- Dette er gøy. Grand Prix er som et glass champagne for meg, sier Elisabeth «Bettan» Andreassen. Derfor er hun med på showet for åttende gang.

I dag møtte årets norske Grand Prix-finalister til de første prøvene i fjernsynshuset på Marienlyst. Noen nervøse, andre mer rutinerte og avslappede.

Betydning

- Det gikk veldig bra. Jeg var litt spent, men nå er alt på plass, sa Oslo Gospel-solist Lars A. Fredriksen til NTB etter at han som førstemann var ferdig med gjennomgangen av sin melodi i studio.

På spørsmål om hvilken betydning det har å være med i Grand Prix svarer han at Norge er et lite land, og man blir lagt merke til på denne måten. Intervjuet, og greier.

- Det betyr noe for karrieren, tror jeg, sier 27-årige Fredriksen. - Men jeg har spist noen kameler, og fått reaksjoner fra kamerater. De har konfrontert meg med det jeg har sagt om Grand Prix tidligere, fremholder han. Hva det er, vil han ikke ut med nå.

Miss Grand Prix

- Det er en ære å få konkurrere med «Miss Grand Prix», sier Fredriksen. Han skal synge på engelsk, som det for første gang i år er lov til i den norske finalen, og veteranen «Bettan» sier hun holder en knapp på ham som vinner, hvis det ikke blir hun selv som går av med seieren.

Også Andreassen stiller med engelsk tittel. Refrenget er også på engelsk, men resten norsk. Før har hun vunnet den norske finalen med «I Evighet» i 1996, «Duett» i 1994 og «La det svinge» i Bobbysocks-året 1995. Til sammen har hun vært med i hele åtte Grand Prix. Hun omtaler konkurransen som «en av mine venninner», og syns den passer bra inn i 20-årsjubileet hennes som artist i år.

- Jeg har en bra karriere og jobber hardt hele året. Grand Prix bobler det av, som et glass champagne, sier hun. I år stiller Andreassen i enkel, hvit lang kjole.

Folkejury

I morgen er det opp til folket foran tv-skjermene å ringe inn og stemme fram den beste melodien, sammen med en hemmelig fagjury på en håndfull personer stasjonert i tv-huset på Marienlyst.

Nytt av året er at resultatene skal rapporteres inn fra de store byene etter oppringning og «God kveld, Tromsø» og «God kveld, Trondheim» fra hovedstaden på ekte internasjonalt Grand Prix-vis.

I alt er det åtte konkurrenter, som alle er spesielt invitert av NRK til å komme med sine bidrag. Programlederne Rune Gogstad og Øystein Bache skal geleide showet - fra melodi A til H. Hva de to skal iføre seg av kreasjoner gjenstår å se.

9. mai skal lørdagskveldens vinnermelodi kjempe i Eurovision Song Contest i Birmingham.

NYKOMMER: Litt spent, men i rute. Oslo Gospel Choir-solist Lars A. Fredriksen var først ferdig med prøvene.