Grand Prix-favoritt spilte på «Estonia»

Låtskriverne til Estlands Grand Prix-favoritt Ines var dansemusikere på ulykksferja «Estonia». Men noen måneder før katastrofen gikk de i land.

Tre av Grand Prix-favorittene fra Estland var faste dansemusikere ombord i ferja, som forliste den 28. september 1994 sydvest for fisnke Utö.

- Vi var heldig som sluttet i tide, mener låtskriver Ilmar Laisaar.

852 mennesker omkom i den største ferjekatastrofen siden Den andre verdenskrig. Både Pearu Paulus, Ilmar Laisaar og Alar Kotkas - som alle er låtskriverne bak Estlands bidrag - har sterke bånd til ulykkesferja. Alle spilte i bandet «2 quick start» som var husband i ferjas restaurant og dessuten Estlands mest populære band på 90-tallet.

Men noen måneder før katastrofenatta bestemte de tre seg for å kutte ut ferjespillingen og utvikle seg videre som musikere.

- Vi følte at vi hadde mer å gi enn bare å spille på ei ferje. Vi ville fortsette å utvikle oss og spille popmusikk, sier Ilmar ifølge Eurosongs offisielle nettsted. Valget ble avgjørende på flere måter.

- Jeg ble sjokkert da jeg hørte om ulykken. Vi kjente flere ombord, blant annet medlemmene av et polsk band. Det var fryktelig, minnes Ilmar.

«Once in a lifetime», som er Estlands bidrag, framføres av 18 år gamle Ines. Hun gikk ut av skolen i fjor og ble straks oppdaget. I dag er hun det heteste popnavnet i Estland. Og hun venter på internasjonal lansering.

- Av og til skulle jeg ønske det var litt mindre stress, men samtidig liker jeg dette. Nå gjør jeg det jeg alltid har villet gjøre, sier Ines.

HETT NAVN: Estlands bidrag «Once in a lifetime» framføres av 18 år gamle Ines. Hun er det heteste popnavnet i hjemlandet.