Grand Prix-fri

Glem norsk Grand Prix i år. Men i kveld kan Bettan vinne - på svensk tv.

Haldor Lægreid sørget for å sende Norge ut av det gode (?) Grand Prix-selskap i fjor med balladen «On My Own». I fjor kom det nemlig nye regler for å delta i Grand Prix, og Norge måtte bli bedre enn nummer 16 hvis vi skulle være sikret deltakelse i år.

På forhånd tok den norske Grand Prix-leiren lett på ansvaret:

- Dette klarer vi! Det er kjempegode nyheter for NRK. Vi reiser selvfølgelig til Parken for å vinne, men det er beroligende å vite at vår videre internasjonale deltagelse ikke avhenger av en plassering rundt de fem beste, sa NRKs Grand Prix-general Jon Ola Sand til VG. Mange mente at musical-stjernen Haldor hadde en av de beste stemmene i konkurransen i fjor i København.

Men det var før Haldors hjerteskjærende ballade fikk tre - 3- poeng og havnet på delt sisteplass (22) i finalen. Aquas pauseunderholdning var det nærmeste Norge kom applaus i salen.

I stedet vant Estlands åttitalls-disco-duo med sjarm og sangglede. Det betyr at Norge er utestengt fra moroa i Estland utpå våren, til glede for noen her hjemme og til desto større sorg for drevne Grand Prix-fans.

Litt norsk likevel?

Svenskene, derimot, er et Grand Prix-elskende folk og har gjort det absolutt maksimale ut av årets nasjonale finale. I stedet for å velge ut én vinner i ett program, sånn som de har gjort siden 60-tallet, har broderfolket (og en del nordmenn med Grand Prix-abstinens) hittil tilbrakt tre lørdagskvelder foran Grand Prix-tv-skjermen. Finalister er plukket ut fra tre delfinaler.

I kveld klokka 20 blir de siste finalistene plukket ut på SVT 1. Og kanskje kan Norge gå til topps likevel:

Vår egen Grand Prix-vinner Bettan er nemlig kveldens favoritt sammen med de svært erfarne syngedamene Kikki Danielsson (har deltatt i svensk Grand Prix syv ganger) og Lotta Engberg (har deltatt fem ganger tidligere).

Elisabeth Andreassen er heller ingen fersking: Sammen med Hanne Krogh dro hun i land den ene av Norges to seire i internasjonalt Grand Prix. Det skjedde i 1985. Hun har representert Norge sammen med Jan Werner i 1994 og fremførte låta «I evighet» på våre vegne i 1996.

Kikki, Lotta og Bettan har vært venninner i 20 år, men har ikke sunget sammen før. Kveldens låt heter «Vem é dé du vill ha» og er ifølge svenske kritikere rett og slett den perfekte Grand Prix-låta:

- Låten kjennes som en eneste perfekt sammenfatning av hva Melodi Grand Prix er, skriver Aftonbladets anmelder, som dessuten er begeistret for den «godmodige» fremføringen.

- De tre stjerneveteranene sjarmerer skjorten av oss, skriver han. Det samme mener Expressen:

- Kikki & co er bäst!

Kritikerne er enige om at sjansen er stor for at jentetrioen blir Sveriges representanter til Estland senere i vår.

Nordmenn med Grand Prix-abstinens kan derfor følge med på Sverige i stedet. Norge har uansett alltid pleid å støtte svenskene med 12 poeng i finalen.

Noen helnorsk deltakelse må vi vente på til neste år.

Takk, Haldor.

FAVORITTER: </B> Lotta Engberg, Elisabeth Andreassen og Kikki Danielsson kan bli det norskeste i Grand Prix i år.
Vinnere 1:</B> Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh fikk det til å swinge i hele Europa i 1985. Selvfølelsen steg her hjemme, det var rock'n roll og vi mistet all kontroll. Men vi måtte vente på neste seier til 1995.
VINNERE 2: Da fremførte Secret Garden låta Nocturne og vant knusende. Siden har det bare gått nedover.
HELT TEIGEN: Haldor Lægreid ble ikke stjerne i København i fjor. Svenske kommentatorer ba Jahn Teigen om å komme tilbake.