Grand Prix i VM-form

Norge er tilbake i Melodi Grand Prix-manesjen etter å ha vært utestengt et år på grunn av for dårlige låter i den internasjonale EuroSong-finalen. Men nå har det løsnet.

Dersom den norske folkejuryen velger å sende ned en av de låtene som klart utmerker seg, blir vi ikke kastet ut av EuroSong med det første. For i år er det mye fint - og noe forferdelig - å glede seg over.

NRK1 og deltakerne tar musikkonkurransen på alvor - skulle bare mangle. Heldigvis har vi ikke bare fått tolv glitrende poplåter, men også en håndfull slagere til like mye glede som irritasjon.

Og sånn skal det være. Skal GP være det vi vil det skal, nemlig det programmet vi elsker å hate, må vi ha blødmene.

Dagbladets anmelder har gjerdet inn årets GP-univers og valgt å bruke hele vårt evalueringsspekter - fra terningkast 1 til 6. Alfie (Alf Gunnar Nilsen, 21), kjent fra det tv-konstruerte bandet Cape, imponerer med kjempelåt og glitrende framføring. Av kvinnene vil vi framholde Linda Kvam (30) og hennes røffe og melodiøse pop, sunget med kraft og autoritet. Vi har vurdert låtene - etter mange gangers gjennomlytting - ut fra kvalitet, ikke ut fra hva som taktisk og sjangermessig kan gi best resultat i EuroSong-finalen.

Den største skuffelsen er Elisabeth «Bettan» Andreassen og hennes svenske venninner Lotta Engberg og Kikki Danielsson.

Disse har mer erfaring enn de andre til sammen, har lang GP-fartstid og har gjort mye for Norge (og Sverige) og GP-sjangeren. Likevel serverer de noe av det dårligste de har gjort.

Denne vurderingen er gjort på bakgrunn av cd-en, som er i salg fra mandag (tv-opptredenen fra Spikersuppa er ikke sett).

Stemmegiving og poengfordeling har kanskje like mye med framføring å gjøre. Dette kan Bettan og co. Linda Kvam har flere hundre klubbjobber bak seg og kan også fylle Oslo Spektrum.

Til artistene: I kveld gjelder det for dere alle å levere. Lykke til og skitt poengjakt.

Til publikum: Ha det moro. Gi telefonstemmen til den du liker best. NB: Numrene er ikke i bruk før alle finalistene har sunget.