Grand Prix-juks

Jukset i den internasjonale Grand Prix-finalen har vært så omfattende at nye tiltak settes i verk i år. Sju land pekes ut som verstingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har fått tilgang til en rapport som har sirkulert i EBU (Eurovision Broadcasting Union) siden i fjor høst. Utregningene viser hvor sannsynlig det er at Kypros, Hellas, Kroatia, Russland, Makedonia, Malta og Romania har inngått en avtale om å «bytte» poeng.

Aftonbladet skrev i går at en av delegasjonslederne, som ville være anonym, i fjor ble oppsøkt av åtte land som ville sikre stemmer. De ville at hans hjemland skulle stemme på de åtte uansett hvordan telefonavstemningen gikk.

Presidenten i den norske Grand Prix-klubben, Kato M. Hansen, var til stede da delegasjonslederne fortalte om jukseforsøket under en samling i Paris i forrige uke.

- Jeg kan bekrefte at det dreier seg om den franske delegasjonslederen Bruno Berberes. Han sa at Kypros hadde blitt så sinte da de fikk avslag at de ikke ga Frankrike ett eneste poeng, sier Hansen.

Han sier det er åpenbart at det har vært jukset i mange år, men at det har vært vanskelig å bevise.

Grunnen til at fusket bare har fortsatt, er regelendringen om at du måtte bli blant de 15 beste for å få delta året etter. Dermed har motivasjonen fra TV-stasjonene for å berge seg, vært sterk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer