Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grand Prix-juks

Jukset i den internasjonale Grand Prix-finalen har vært så omfattende at nye tiltak settes i verk i år. Sju land pekes ut som verstingene.

Dagbladet har fått tilgang til en rapport som har sirkulert i EBU (Eurovision Broadcasting Union) siden i fjor høst. Utregningene viser hvor sannsynlig det er at Kypros, Hellas, Kroatia, Russland, Makedonia, Malta og Romania har inngått en avtale om å «bytte» poeng.

Aftonbladet skrev i går at en av delegasjonslederne, som ville være anonym, i fjor ble oppsøkt av åtte land som ville sikre stemmer. De ville at hans hjemland skulle stemme på de åtte uansett hvordan telefonavstemningen gikk.

Presidenten i den norske Grand Prix-klubben, Kato M. Hansen, var til stede da delegasjonslederne fortalte om jukseforsøket under en samling i Paris i forrige uke.

- Jeg kan bekrefte at det dreier seg om den franske delegasjonslederen Bruno Berberes. Han sa at Kypros hadde blitt så sinte da de fikk avslag at de ikke ga Frankrike ett eneste poeng, sier Hansen.

Han sier det er åpenbart at det har vært jukset i mange år, men at det har vært vanskelig å bevise.

Grunnen til at fusket bare har fortsatt, er regelendringen om at du måtte bli blant de 15 beste for å få delta året etter. Dermed har motivasjonen fra TV-stasjonene for å berge seg, vært sterk.

- Mange av jukselandene har åpenbart klart det. Du ser det tydelig når du studerer resultatene nøyere, sier Hansen.

Nå skal fusket stoppes. Uklare regler har tidligere skapt gode forhold for bytting av poeng. Det har ikke vært klart om telefonavstemning eller en jury eller begge deler skulle avgjøre landenes poenggiving.

  • I årets finale i Riga skal alle basere avgjørelsen på telefonavstemningen.
  • Et teleselskap skal overvåke innringingen i hvert land.
  • En notarius publicus eller politi skal overvåke at det går riktig for seg.
  • EBU skal gjennomføre egne uanmeldte kontroller.

- Jeg tror det vil bli slutt på fusket i år, sier Hansen

- Har kunnskapen om juksingen ødelagt noe av gleden ved Grand Prix?

- Det er klart det har vært en belastning å vite om det. Også EBU har vært klar over dette i mange år. Problemet har vært at sentrale EBU-personer ikke har vært villige til å stå fram offentlig. Jeg får håpe vi nå får oppmerksomhet om det som har foregått.

Den norske delegasjonslederen til finalen i Riga, Jon Ola Sand, har hørt ryktene.

- Jeg har i mine år som delegasjonsleder ikke blitt oppsøkt i den hensikt å bytte poeng. Men jeg hilser tiltakene velkommen.

HELLAS: Mando
RUSSLAND: T.A.T.U.
BYTTER STEMMER? Malta er blant landene som mistenkes for stemmejuks i Grand Prix. Nå blir det innført nye tiltak som skal hindre juks. Lynn Chricop er årets deltaker fra Malta.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media