Grand Prix splitter folk og ekteskap

Grand Prix-finalen deler lille Danmark i to. Noen elsker Grand Prix - andre elsker å hate det. Melodi Grand Prix kan til og med ta knekken på ekteskap, vil ryktene ha det til. Andre forsøker følge med nettopp for å redde forholdet til kjæresten.

Hør alle bidragene og stem på din favoritt!

I et sommervarmt København ligger seil- og sightseeingbåter og dupper i kanalen ved Nyhavn - café-og kaiområdet som ligger et steinkast fra der Oslo-ferjene legger til.

Turister fra alle verdenshjørner slentrer gatelangs og journalister og Grand Prix-delegasjoner fra 23 land har inntatt byen. Men mange av dem vi har snakket med er ikke ihuga Grand Prix-fans.

For kjærligheten

- Jeg skal se den ene generalprøven... men jeg gjør det for min kjærestes skyld, sier Glenny Dam til NTB.

Han selger iskrem fra en bod på et gatehjørne og har hendene fulle med å lage iskremkuler til ventende kunder.

- Jeg følger ikke med egentlig og har ikke hørt den danske sangen. Men det franske sangen skal visstnok være den beste, sier Dam.

På bryggekanten litt lenger bort sitter en gjeng kolleger og nyter lunsjen ute. De har alle planene klare for lørdagskvelden.

- Vi skal alle sammen på et eller annet arrangement lørdag, en middag eller noe, og så skal vi se finalen på TV, sier Linda Olsen.

Hun og de andre kollegene følger med hvert år, men særlig i år er det jo spennende siden det er i København, sier hun. Og Grand Prix er noe å samles om, ifølge damene.

- Det er jo alltid noe å snakke om. Enten så elsker man det, eller så elsker man å hate det, mener Tenna Schaldemose.

Delt i to

Ingen av taxisjåførene vi hittil har sittet på med i København har vist seg å være GP-fans.

- Dette deler folket i to, ekteskap i to, brødre og søstre skilles - dette er man enten for eller imot, sukker en av dem anonymt ut i luften. Selv er han glad for at han skal i et bursdagsselskap lørdag.

- Og i konfirmasjon på Jylland søndag. Men kona følger med. Hun vil nok gjerne ta det opp på video, sier han.

En taxikollega, Allan Schjødt Jensen, kjenner imidlertid et par folk som har kjøpt seg billetter, og selv skal han se finalen lørdag.

- Det blir god mat, god vin og Grand Prix, sier han.

Han er i grunnen ikke så interessert og har ikke hørt noen av melodiene som er med.

Forferdelig sang

Bortsett fra den danske sangen har heller ikke venninnene Bodil Dejgaard og Charlotte Toftedal viet Grand Prix særlig oppmerksomhet.

- Jeg synes den danske sangen er forferdelig. Jeg kan ikke like de som synger. Det var andre danske bidrag som var bedre enn den sangen som vant, sier Dejgaard. Hun legger til:

- Jeg er likegyldig egentlig. Men det er morsomt at det foregår i København. Siden det er danske verter hadde jeg nok sett finalen hvis jeg ikke skulle reise bort.

Ingen av dem vi snakket med har hørt Norges bidrag: Haldor Lægreid med «On my own»...

Smukke København

Og arrangørene er i rute. Ifølge presseansvarlig i Danmarks Radio og TV, Else Hansen, er alt klart før de første generalprøvene.

- Det kommer til å bli et fantastisk show. Vi kommer til å ha 38 000 tilskuere i Parken lørdag kveld. Alle billettene til finalen ble revet bort i løpet av 55 minutter da de ble lagt ut for salg, kan hun opplyse. Til generalprøvene fredag og lørdag er det solgt 25 000 billetter.

Til tross for fredag er helligdag i København holder flere butikker åpent.

- Det er imot loven, men fordi det er så mange turister her, har de åpent. Og så har vi så flott vær. København er smukt nå, sier Hansen til NTB.

(NTB)

GAMLE STJERNER: Bobbysocks vant den internasjonale finalen i 1985.Foto: SCANPIX