Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grand R.I.P

«Grand Prix er ikke musikk», skriver Sigrid Hvidsten. Hva mener du?

GRAND PRIX: Da Lordi sminket på seg hummer-fra-helvete -maskene, fant fram metal-klørne, dro på seg Finland-flosshattene og stakk av med Grand Prix-seieren, forandret den europeiske musikkbransjen seg. Ikke fordi det var første gang Finland vant GP. Heller ikke fordi det var første gang et rockeband dix pointet seg til topps. Men fordi Grand Prix-estetikken slik vi kjenner den, døde momentant. Som det står på nettsida http://www.votelordi.org «The Arockalypse has come!».

STRENGT TATT var det beretningen om et varslet mord. I forkant av årets GP har Eurovisjon-ekspertene klaget over at programmet har blitt for mye show, at den musikkformidlende grunntanken har gått til grunne til fordel for kropp, dans, farger og fjær. Det var også Jyllands-Postens småsurmagra innvending i etterkant av Lordi-seieren: «Finalen understreker at Grand Prix ikke lenger er en sangkonkurranse. Det er en kappestrid mellom showinnslag, og fokus er flyttet fra komponisters og tekstforfatteres bidrag til kropper, dansere og andre effekter. (...)Vi må tilbake til Olsen Brothers i 2000 for å finne siste rest av melodisk Grand Prix-magi».


Men kom igjen folkens, når handlet Grand Prix egentlig om musikk?

ETTER AT ABBA vant med «Waterloo» i 1974 er det diskoglam som har stått for den rådende Grand Prix-estetikken. Jentene skal ha langt, krøllete og helst Agnetha-blondt hår, pinetrange skjørt og knehøye boots. Hvorfor husker vi Gina G, og ikke 1996-vinneren Eimear Quinn? Fordi Gina personifiserte Grand Prix-estetikken. Hvorfor var det greit at vindmaskinen til Carola nesten fikk stiletthælene hennes til å tippe over? Fordi det var et godt gammelt Grand Prix-grep. Grand Prix er ikke musikk, Grand Prix er Grand Prix.

OG DET ER den ideen som Lordi knuste på lørdag. Lordi er ikke Antikrist, som noen religiøse ledere i Finland skal ha det til, Lordi er Anti-Prix. Musikkonkurransen kommer aldri til å bli den samme, rett og slett fordi den gjengse oppfatningen av hvilke triks som gjelder har gått i tusen knas. Men det lover godt for Norge. I fjor vant vi nesten med WigWam. Neste år sender vi Kaptein Sabeltann.

GRAND R.I.P.: «Lordi er ikke Antikrist, som noen religiøse ledere i Finland skal ha det til, Lordi er Anti-Prix.» FOTO: SCANPIX
GRAND R.I.P.: «Lordi er ikke Antikrist, som noen religiøse ledere i Finland skal ha det til, Lordi er Anti-Prix.» FOTO: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling