«Grand Theft Auto: Tarzan»?!

Du finner mye rart på marked i Syria.

(Dagbladet.no): Ikke all piratkopiering i verden skjer via internett. Spesielt i de områdene i verden der tilgangen til internett er begrenset er fortsatt de fysiske piratproduktene

Redaktør Asbjørn Slettemark i FaroJournalen var nylig på tur til Midt-Østen, og på sin reise gjennom Syria kom de over en rekke interessante piratspill på et lokalt marked - noe du kan se i bildeserien øverst i saken.

Hjemmelagde kopier
- Bildene ble tatt da jeg og Dagbladet-journalist Torgrim Øyre var på en liten Indiana Jones-aktig ferie i Midt-Østen i påsken. Vi var innom en elektronikksjappe i Damaskus for å finne lader til et kamera, og ved siden av var det en spillbutikk hvor disse spillene dukket opp. Senere fant vi slike butikker overalt i Damaskus, hvor voksne, bebartede, arabiske spillnerds satt og solgte hjemmelagede kopier av kjente spill, sier Slettemark til Dagbladet.no.

Slettemark lot ikke sjansen gå fra seg til å snakke litt med selgerne, som mest sannsynlig ikke visste mer om «GTA»-serien enn at den var populær hos kundene.

- Jeg hintet såvidt om hvor de kom fra, og da hevet de øyenbrynene og skjønte oppriktig ikke hva jeg snakket om. Jeg lurer på om de originale spillene kanskje er forbudt eller noe, for vi oppdaget også at adgangen til nettsteder som YouTube og Facebook var stengt fra myndighetene, sammen med absolutt alle forum, sier Slettemark.

- Kan det bli bedre?
- Min favoritt av de spillene vi fant er «Grand Theft Auto: Tarzan», som pakker sammen moderne spillopplevelser med Johnny Weissmüller-aktig jungelunderholdning. Kan det egentlig bli bedre? Kanskje araberne har skjønt noe vi ikke har helt fått hodet rundt ennå, sier Slettemark, og legger spøkefullt til:

- Dette satte jo også i gang en indre dialog om opphavsrett, hehe. For når noen klarer kunststykket å blande «GTA» med Tarzan, arabiske skurker og Batman, skal da egentlig internasjonale lover og retter få lov å hindre dem det?