Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grande protesterer: - Å gjøre Nasjonalgalleriet om til universitet, blir som å flytte Stortinget til Galleri Oslo

Venstrelederen er ikke nådig i sin dom om den nye rapporten som anbefaler Nasjonalgalleriet som del av et byuniversitet.

RASER:  Trine Skei Grande protesterer mot at Nasjonalgalleriet foreslås som del av byuniversitet. Foto: Hans A. Vedlog  / Dagbladet
RASER: Trine Skei Grande protesterer mot at Nasjonalgalleriet foreslås som del av byuniversitet. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom nyheten om at Statsbygg ønsker at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet og at det opprettes et byuniversitet ved Tullinløkka i Oslo.

Det var Statsbyggs hovedanbefaling da de mandag la fram ulike alternativer for bruk av Tullinløkka og Nasjonalgalleriet for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Nyheten får Venstre-leder Trine Skei Grande til å se rødt.

- Nå er jeg lei av at denne tomten går i en ørkesløs vandring. Nesten daglig er det noen som kommer med forslag til et nytt museum i dette bygget. Men det må vi slutte med nå, sier Grande oppgitt og legger til:

- Det eneste museet som ikke har vært foreslått hit er Telemuseet.

Trine Skei Grande reagerer på at den nye rapporten ikke har tatt hensyn til Stortingsvedtaket om Nasjonalgalleriet fra desember 2014. Et flertall av politikerne på Stortinget mente at Nasjonalgalleriet skal forbli visningssted for kunst og en del av Nasjonalmuseet, etter at Nasjonalmuseet skal flyttes til Vestbanen.

- Det overrasker meg at de ikke har lest stortingsvedtaket, og at de heller ikke har fått med seg debatten i Norge om dette. De som har vedtatt dette har verken lest avisa eller stortingsvedtak.

Bymuseum Det nye alternativet fra Statsbygg innebærer at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet, og at det ærverdige bygget totalrehabiliteres. Samtidig opprettes det et studenthus i St. Olavs g. 32 og et nytt forsknings- og undervisningsbygg i Akademihagen ved siden av Fredriks gate 3.

Statsbygg anbefaler i tillegg at det lages et oppgradert parkanlegg med serveringssteder på Tullinløkka.

Grande mener at forslagene for studenttilbud er gode, men hun mener Statsbyggs forslag til videre bruk av Nasjonalgalleriet er historieløst.

- Noen bygg har symbolverdi som vi også må ta vare på. Dette er et av veldig få nasjonalbygg vi har i Norge, og de få vi har må vi ta vare på. Nå må vi slutte å oppføre oss som en liten provins som ikke forstår dette, sier Grande.

KAN BLI UNIVERSITET: Statsbygg anbefaler at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet og at det opprettes et byuniversitet ved Tullinløkka i Oslo. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
KAN BLI UNIVERSITET: Statsbygg anbefaler at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet og at det opprettes et byuniversitet ved Tullinløkka i Oslo. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er nesten det samme som om noen skulle ha overtatt Stortinget, og så foreslå at politikerne skulle hatt møter nede i Oslo Spektrum og Galleri Oslo, for da får vi mer praktiske rom, sier Grande.

Hun varsler at hun nå vil ta opp problemstillinga overfor regjeringen.

Bjørne Grimsrud, strategi- og utviklingsdirektør i Statsbygg, vil ikke kommentere uttalelsene til Venstre-lederen.

- Vi har utredet de ulike alternativene som lå i oppdraget vi har fått fra departementet, og gjort en anbefaling på bakgrunn av dette. Vi har ingen kommentar utover det, sier han til Dagbladet.

Fakkeltog i kveld Forslagene skal nå gjennom en kvalitetssikringsprosess, før regjeringen begynner den politiske behandlingen av saken. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) vil overfor NTB ikke gi et anslag for når regjeringen vil ha sin innstilling klar.

- Det vil helt sikkert komme engasjement, svarer Sanner på spørsmål om han tror anbefalingen vil skuffe de mange som har kjempet for fortsatt kunst i Nasjonalgalleriet når museet etter hvert flytter til Vestbanetomten.

Aksjonen Redd Nasjonalgalleriet har varslet at de skal arrangere fakkeltog og lenkering rundt Nasjonalgalleriet som protest mot planene.

Arkitekt Fredrik Torp i Aksjonen Redd Nasjonalgalleriet forteller Dagbladet at de ennå ikke har bestemt dato for demonstrasjonen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart