ASKESUGER: Odd-Magnus Williamson, Espen Eckbo og Henrik Thodesen, her avbildet sammen med askesugeren som fører Eckbo ut i en eksistensiell krise i kveldens premiere på «En helt vanlig dag». Foto: TVNorge
ASKESUGER: Odd-Magnus Williamson, Espen Eckbo og Henrik Thodesen, her avbildet sammen med askesugeren som fører Eckbo ut i en eksistensiell krise i kveldens premiere på «En helt vanlig dag». Foto: TVNorgeVis mer

- Grandtanta mi ble kalt for askesugeren. Fordi mannen hennes var feier

Premiere i kveld.

- Skal jeg si deg en fun fact? Grandtanta mi ble kalt for askesugeren. Fordi mannen hennes var feier, sier Odd-Magnus Williamson.

Han står sammen med Henrik Thodesen og beundrer Espen Eckbos askesuger, et elektrisk alternativ til å feie i peisen.

Eckbo har ødelagt filteret på askesugeren, og ønsker å reparere den fordi han ikke ønsker å være en sånn fyr som bare kjøper nytt uten å tenke på miljøet.

Mer dramatisk enn dette blir ikke «En helt vanlig dag», serien hvor Thodesen og Williamson følger kjente norske komikere mens de holder på med helt hverdagslige gjøremål.

I andre episode henger de med Knut Nærum som handler tegneserier. I tredje episode skal Thomas Seltzer kjøpe proteinpulver i Sverige.

Slentrende og bagatellmessig
Serien lever med andre ord opp til navnet. Og godt er det. Den slentrende og bagatellmessige stilen gir rom for lune og sympatiske hverdagsportretter av kjente komikere som holder seg på et jevnt humrenivå.

Dette er rett og slett behagelig fjernsyn, ikke minst fordi Thodesen og Williamson er flinke til å mikse nysgjerrige spørsmål med spontan tøysing.

Det er for eksempel kostelig å se dem erte Eckbo når han står på Biltema og kvier seg for å kjøpe ny askesuger. 

Lik en episode av «Family Guy» avbrytes kosen til stadighet av impulsive sketsjer innspirert av samtalene, i en stil som ofte bringer tankene over på Williamsons og Thodesens sprell i «Torsdag Kveld fra Nydalen».

Dessverre er ideene stort sett bedre enn den parykkledte gjennomførelsen.

Askepott med Roomba
Riktignok inneholder både første og andre episode én sketsj hver som bør dra på smilebåndet, henholdsvis om Askepott som har anskaffet støvsugerroboten Roomba og en mann som leverer triste nyheter med Donald-stemme.

Stort sett blir det likevel mye overfladiske klisjeer og stereotyper man har sett før.

Der Thodesen og Williamson skaper stor moro i intervjusettingen når de spør og graver etter essensen i Eckbos kvaler rundt askesugeren, helt ned til minste detalj, virker det ikke som de har den samme nysgjerrigheten og inspirasjonen rundt temaene de parodierer i sketsjene sine.

Dermed blir resultatet forutsigbart, de lattervekkende overraskelsene uteblir og sketsjene blir unødvendige distraksjoner som kræsjer litt med det rolige tempoet serien ellers holder.

Nå skal det sies at dette ikke er noe stort problem.

Som helhet later nemlig «En helt vanlig dag» til å bli en finfin nyvinning i tv-ruta når det kommer til å muntre opp helt vanlige tirsdagskvelder denne høsten.