Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Granlund, Ted

Hvordan begynte du å skrive:

- Jeg skrev engelske sangtekster for et band, men da jeg måtte kjøpe cd'en, skjønte jeg at dette ble jeg ikke rik av. Engelsklæreren min mente jeg måtte fortsette å skrive, men gå over til norsk. Han backet meg skikkelig opp.

Hva er din beste leseropplevelse?

- Jeg husker godt Kjell Askildsens noveller, og prosaen til Tor Ulven, japanske haikudikt, men det er håpløst å spesifisere den beste leseropplevelsen. Humør og alt spiller jo inn. Den første litterære opplevelsen var en bok som heter «Ved Kharg og videre innover» utgitt på Gyldendal i '86, mener jeg å huske. Husker ikke hva forfatteren heter. Fant boka på Fretex i Drammen for 15 kroner, bare det var jo en litterær opplevelse: Lånte den av en lærer første gang jeg leste den og trodde jeg aldri skulle se den mer.

Har du noen litterære forbilder?

- Sigmund Mjelve, Jan Ondrus, Tor Ulven, og mange flere. Men jeg ser ikke på noen som forbilder, prøver jo å treffe mitt eget språk. Det er imidlertid viktig å ha et lite kart over det landskapet jeg skal gå i, vite hvor lista ligger.

Hvordan liker du å jobbe?

- Jeg jobber veldig variert. Prøvde tidligere å skrive hver dag, men det virket ikke. I perioder skriver jeg mye for så å ikke skrive et ord til kun redigering av stoffet. Jeg skriver om og forandrer diktene mine svært mange ganger før de er ferdige. Lager faktisk hele tiden dummyer av boka, stifter og limer sammen sidene slik at jeg hele tide kan holde boka og lese den og notere forandringer, og ikke minst se hvordan sidene kommer i forhold til hverandre.

(Dagbladet.no 14.01.03)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media