Gransker CIA-lekkasjer til regissør etter bin Laden-film

Senatorer krever svar om «Zero Dark Thirty».

(Dagbladet): Etterretnings- komiteen i senatet skal nå saumfare dokumenter som beskriver kontakten mellom CIA og filmskaperne bak «Zero Dark Thirty», skriver Reuters.

Den realistiske spillefilmen skildrer amerikanernes jakt og attentat på Osama bin Laden, og ble rost opp i skyene av mange anmeldere da den hadde premiere i fjor.

Men sentrale kongresspolitikere stiller nå spørsmål om de amerikanske etterretningstoppene kan ha lekket hemmeligstemplet informasjon til Hollywood-teamet, eller om CIA kan ha hatt ei hånd på rattet da de mest kontroversielle scenene i filmen ble laget.

- Uriktige torturskildringer For parallellt med den jevnt over gode mottagelsen har mange reagert på at «Zero Dark Thirty» skildrer tortur av CIA-fanger uten å sette dette i en politisk kontekst, og i en historie der torturen leder til helt sentrale spor i bin Laden-jakten.

I virkeligheten skal ikke såkalte «utvidede avhørsmetoder» ha gitt CIA noen avgjørende opplysninger fram mot det vellykkede Navy Seals-tilslaget i Pakistan i mai i fjor.

Blant senatorene som er provosert over framstillingen i filmen er den tidligere presidentkandidaten - og Vietnam-krigsfangen - John McCain. Den republikanske nestoren har også tidligere engasjert seg mot CIAs bruk av blant annet waterboarding, også kjent som «nesten-drukning».

Godkjent på toppnivå Senatskilder bekrefter overfor Reuters at komiteen nå vil undersøke både om filmskaperne har fått «upassende tilgang» til CIA-materiale generelt - og om det er noen av haukene i E-tjenesten som har trumfet igjennom den «tortur-vennlige» delen av manuset.

Både regissør Kathryn Bigelow og manusforfatter Mark Boal har hatt utstrakte samtaler med sentrale ledere både i CIA og Pentagon i løpet av produksjonen, skriver Reuters.

Tidligere har interessegrupper med offentlighetslovgivningen i hånd fått tak i en sterkt sensurert versjon av logger som viser kontakten mellom filmskaperne og myndighetene. Der framgår det blant andre Leon Panetta, som først var CIA-sjef - så forsvarsminister - i løpet av filmingen, ble briefet personlig om «Zero Dark Thirty».

- Kontrollerte ikke CIA har uttalt at filmen er en «dramatisering, ikke en realistisk framstilling av fakta» og at etterretningstjenesten ikke hadde kontroll over det endelige resultatet.

Filmselskapet Sony Pictures føler seg på sin side ikke truffet av kritikken for torturscenene.

- Filmen viser et spekter av kontroversielle praksiser og etterretningsmetoder som ble tatt i bruk i bin Laden-jaktens navn. Filmen viser at det ikke nødvendigvis var noen enkelt metode som har æren for løsningen på menneskejakten, og ingen enkeltscene kan isolert sett fange opp helheten som skildres i filmen, skriver Sony i en uttalelse.

«Zero Dark Thirty» kommer på norske kinoer i begynnelsen av februar.

I KONTAKT MED CIA: Regissør Kathryn Bigelow er blant personene tilknyttet filmproduksjonen som har hatt utstrakt kontakt med etterretningstjenesten i forbindelse med researchen. Foto: MICHAEL NELSON / EPA / SCANPIX
I KONTAKT MED CIA: Regissør Kathryn Bigelow er blant personene tilknyttet filmproduksjonen som har hatt utstrakt kontakt med etterretningstjenesten i forbindelse med researchen. Foto: MICHAEL NELSON / EPA / SCANPIX Vis mer