Gransker norsk krigsindustri

Flere topper i norsk næringsliv vil ikke snakke med Erling Borgen når han nå lager en dokumentar om norsk korrupsjon og uetisk framferd i utlandet.

Dokumentarfilmskaper Erling Borgen er kjent for sine kritiske og kontroversielle filmer om amerikanske toppolitikere og latinamerikanske diktatorer. Men han har aldri jobbet under vanskeligere forhold enn når han nå lager dokumentar for NRK om norsk korrupsjon, den norske krigsindustrien og uetisk handel med utlandet. Den tidligere Kina- og Latin-Amerika-korrespondenten med 78 dokumentarfilmer bak seg, sier at målet med serien «Det uskyldige Norge» er å utfordre det han kaller «de evige sannheter» om Norge som fredsnasjon.

Arbeidet har resultert i at Borgen flere steder har blitt avvist og nektet svar på enkle spørsmål.

Får ikke filme

Røkke og Våpenfabrikken på Raufoss peker seg ut som svært vanskelige å komme i kontakt med.

-  På Raufoss har de slengt på røret, nektet å svare og opptrådt svært uhøflig, forteller Borgen.

Han ønsker svar på en rekke spørsmål om etikk og moral i det å delta i krigsindustri.

-  Raufoss har unnlatt å svare på spørsmål om produksjon av våpen som brukes i krig. Vi spurte blant annet om å få være med på våpenmesse, og om å få filme fabrikken i Polen og i Norge, forteller han.

Det første brevet de sendte fikk de ikke svar på, men isteden fikk de tre årsberetninger i posten. Da sendte de et nytt brev med ti konkrete spørsmål som de ikke fikk svar på.

 AVSLØRER NORGE: -  Det er grunn til å spørre seg om Norge er en fredsnasjon etter å ha vært med i tre kriger     og solgt kuler og krutt til andre krigsnasjoner, sier Borgen, som er i gang med en dokumentarserie om norsk korrupsjon, våpenindustri og handel. Foto: Hans Arne Vedlog
AVSLØRER NORGE: - Det er grunn til å spørre seg om Norge er en fredsnasjon etter å ha vært med i tre kriger og solgt kuler og krutt til andre krigsnasjoner, sier Borgen, som er i gang med en dokumentarserie om norsk korrupsjon, våpenindustri og handel. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

-  Jeg tror de er redde for offentlig innsyn. Jeg kan ikke tolke den pussige og uhøflige reaksjonen på andre måter, sier han oppgitt.

Få tillatelser

50 prosent av fabrikken er eid av den norske staten. Ifølge Borgen er norsk våpeneksport fordoblet etter 11. september 2001.

-  Vi gir generelt få tillatelser til å filme på områdene våre av sikkerhetsmessige årsaker. Man vet aldri i disse tider, sier direktør i Nammo, Edgar Fossheim.

Han sier våpenfabrikken bruker liten tid på henvendelser fra journalister.

Fossheim er ikke bekymret for fabrikkens omtale i dokumentaren.

-  Så lenge han holder seg innenfor loven, må han bare få holde på. Han står fritt til å gjøre det han vil, sier direktøren.

Røkke på Guantanamo

Da Borgens researchteam skrev et brev til Kjell Inge Røkke angående Aker Kværners arbeid på Guantanamo-basen på Cuba, fikk de et brev fra Røkkes sekretær der det sto at finansmannen ikke gir intervjuer.

Konserndirektør i Aker Kværner, Geir Arne Drangeid, sier at Kjell Inge Røkke som alle andre selv bestemmer hva han deltar på.

-  Men jeg er sikker på at også denne gangen er Aker Kværner mer enn villige til å redegjøre for arbeidet på Guantanamo-basen, sier Drangeid.

Kjell Inge Røkke var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

-  Nå har vi prøvd alle tradisjonelle metoder. Nå er det på tide å ta i bruk andre journalistiske virkemidler. Hvordan skal det ellers gå med journalister hvis de bare trekker på skuldrene og gir opp når folk nekter å svare på enkle spørsmål, sier Borgen.

Moore som forbilde

Han kommer nå til å ta i bruk journalistiske virkemidler inspirert av den amerikanske dokumentarfilmskaperen Michael Moore, som blant annet står bak de kontroversielle filmene «Fahrenheit 9/11» og «Bowling for Columbine».

-  Moore er et forbilde for alle som driver journalistikk ved at han utfordrer makteliten med uortodokse metoder og provokasjoner, sier Borgen.

Sjokkerende informasjon

Borgen tror den ett år lange innspillinga i ti ulike land vil by på store utfordringer.

-  Vi beveger oss inn i en verden av mektige krefter innen internasjonal våpenhandel og oljeindustri.

Vi skal filme i land som bryter menneskerettighetene i stor skala, og som har en lang tradisjon for å drepe journalister, sier han.

Debatt Borgen mener teamet sitter på så mye sjokkerende informasjon at dokumentaren vil skape stor debatt når den kommer ved juletider neste år.

-  Målet er å få til en bred debatt om Norges rolle internasjonalt når det gjelder etisk handel, fred og korrupsjon, avslutter han.