Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Granskes for svenskehets

NRK-kommentator Jostein Pedersens utsagn om at gruppa Fame hadde «mindre utstråling enn bokhylla Ivar» ble for mye å svelge for svenskene. De har bedt Den europeiske tv-unionen (EBU) granske de syrlige norske kommentarene.

OSLO/RIGA (Dagbladet): «Fame hånades i norsk tv», sto det på forsida av Nordens største avis - svenske Aftonbladet - i går.

Det svenskene har hisset seg opp over, er altså følgende kommentar fra Jostein Pedersen:

- De har mindre utstråling enn bokhylla Ivar på Ikea.

I en utdypende kommentar til Aftonbladet sier Jostein Pedersen at gruppa Fame er totalt umusikalsk, og at melodien var blek og fattig.

Ber om videoen

På henvendelse fra Aftonbladet har Nordens representant i EBU, finske Kjell Ekholm, tatt saken så pass alvorlig at han nå vil granske den norske tv-sendingen fra Grand Prix-finalen.

Da Dagbladet snakket med Ekholm i går, bekreftet han at han kommer til å be om å få oversendt den norske sendingen i dag.

- Så langt har vi bare blitt fortalt av svenske medier at Pedersen gikk over streken, og derfor ønsker vi selv å se på se på NRKs sending, sier han.

Ifølge Aftonbladet heter det i et nytt EBU-regelverk at ingen kommentator kan komme med ytringer som kan påvirke stemmegivningen til noe land.

- Hvor går grensene for hva som er tillatt?

- Det er vanskelig å si. Dersom kommentatoren mobber ett land, men er positiv til alle andre, blir det feil. En kommentator skal ikke rakke ned på land, sier Ekholm til Dagbladet.

Dersom EBU mener at Pedersen har tråkket over grensen, er det usikkert hva som vil skje. Aftonbladet skriver at han kan bli nektet å kommentere til neste år. Ekholm nyanserer dette noe:

- Det avhenger av hvor alvorlig overtrampet er, sier han.

Ler av kritikken

Jostein Pedersen selv tar dette med knusende ro.

- I Norge kaller vi dette humor. Jeg må le av at dette har blitt en sak i Sverige, sier Pedersen til Dagbladet.

Han frykter ikke represalier fra EBU. Han sier han fulgte et manus som var gjennomgått med NRK på forhånd.

- Svenske kommentatorer har jo vært verre enn dette i en årrekke. Og britiske Terry Wogan er jo mye krassere. I stedet for å glede seg over 5. plassen, finner altså svenskene noe negativt. Vi kom på 4. plass, og hadde en fantastisk kveld og natt, sier Pedersen.

- Dette er typisk svensk!

Støtter Jostein

- Jostein Pedersen har ikke gått over streken i sine karakteristikker. EBU har ingen regler som stopper kommentatorer i å beskrive artistene slik Jostein gjør. Men kommentatorene skal ikke inneholde politikk og propaganda, eller elementer som kan virke stemmevridende. Melodi Grand Prix er underholdning, sier NRKs delegasjonsleder Jon Ola Sand.

ANGRIPES: Jostein Pedersen får svensk kjeft etter kommentarene om deres artister under lørdagens finale.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media