SØSTRE OG SVIGERINNE: F.v.: Lisbet, Sigrid og avdøde Eva Rausing. Foto: Davidson / Goffphotos.com / Stella pictures.
SØSTRE OG SVIGERINNE: F.v.: Lisbet, Sigrid og avdøde Eva Rausing. Foto: Davidson / Goffphotos.com / Stella pictures.Vis mer

Granta-eierens narkomane svigerinne døde i fjor under tragiske omstendigheter

Nå tar hun til orde for avkriminalisering av narkotika.

(Dagbladet:) Les anmeldelse av norske Granta her.

Barnebarnet til oppfinneren av kartongen Tetra Pak, Sigrid Rausing, vil ikke være tilstede under Granta-lanseringen i kveld. Millionærarvingen som nå eier Granta-paraplyen skulle opprinnelig komme, men det passet ikke timeplanen når det kom til stykket.

Familien hennes vært skandaleomsust det siste året. Mens både Sigrid og søsteren Lisbet Rausing var akademisk ambisiøse, og tok doktorgrader i henholdsvis sosialantropologi og historie, var ikke lillebroren Hans Kristian like målrettet. Han beveget seg ut på et skråplan av tiltagende rusmisbruk gjennom sine omflakkende år i Asia.

Deretter møtte han den like formuende Pepsi-arvingen Eva Kemeny på en rehabiliteringsklinikk. De to giftet seg, og levde et tilsynelatende normalt liv i flere år. De to drev ulike former for veldighetsarbeid, særlig rettet mot ungdom og rusmisbruk.

Les også: Avdød milliardarving pekte ut kjent svensk finansmann som Palmes morder.

Men så tiltok rusproblemene igjen utover 2000-tallet. I juli 2012 ble Eva Rausing funnet i parets luksushjem to måneder etter sitt dødsfall, og Hans Kristian Rausing ble dømt for å ha forsinket begravelsen av liket. En obduksjonsrapport konkluderte i desember med at dødsårsaken var «avhengig rusmisbruk».

SKANDALEPARET: Hans Kristian og Eva Rausing fra sin gode periode på 90-tallet. Foto: AP / Alan Davidson / NTB Scanpix
SKANDALEPARET: Hans Kristian og Eva Rausing fra sin gode periode på 90-tallet. Foto: AP / Alan Davidson / NTB Scanpix Vis mer

- Han skjulte liket i soverommet hvor Eva Rausing døde, det ene rommet hushjelpene var bannlyst fra i et ellers plettfritt hus, skrev Sigrid Rausing i en kronikk i britiske the Daily Telegraph sist uke.

Kronikken er første gang noen i familien snakker ut om Eva Rausings tragiske endelikt. Der tar Granta-eieren Sigrid også til orde for at man bør avkriminalisere narkotika - hun tror en senket terskel for tvangsinnleggelse av narkomane, akkompagnert av en mindre hard hånd fra myndighetenes side, vil være en langt mer konstruktiv løsning.

Hun understreker at dette er rykter, men viser til en episode hvor broren visstnok kunne dødd i statens hender: han fikk kun en paracetamol da han lå på gulvet på en glattcelle, mens rusen på smertelig vis gikk ut av kroppen.

- Jeg husker Hans og Eva sammen i sin første leilighet, fylt med håp etter lange og harde år med avhengighet og forbedring for dem begge. (...) Av alle de tragiske sluttene vi forestilte oss på denne historien - og det var mange - forestilte vi oss aldri dette.