Gråsvart krim

Solid småbykrim med advokat Svend Foyn i hovedrollen.

Krimforfatter og sosiolog Jan Mehlum fortsetter som han stevner med sin femte bok om den lettere forsofne advokat Svend Foyn, Tønsbergs svar på Varg Veum. I sentrum for historien står en vakker og hjelpeløs kvinne.

Kaja Bye ønsker skilsmisse fra sin voldelige og manipulerende kjendisektemann. Sammen med sine barn har hun har søkt tilflukt i et ensomt beliggende hus utenfor Tønsberg. I buskene lusker det truende menn, og det kan også synes som om hun overvåkes elektronisk.

Nervene er på høykant, og Foyn forsøker seg som ridder. Men situasjonen spisser seg til, og når et lik dukker opp, foretar han et skjebnesvangert valg.

«En nødvendig død» er gjennomgående velskrevet, kjekk og så smått kynisk i tonen. Med sin forsiktige blanding av småbythriller og samfunnskritikk skriver Mehlum seg videre inn i hardkokttradisjonen. Ikke dårlig å klare å gjøre lille, vennlige Tønsberg til et overbevisende åsted for forfølgelse og død. Og årets bok har klare svarte trekk; høk over høk i klassisk stil. Foyn leter etter morderen, men er selv dypt involvert. Samtidig har han amorøse interesser, ikke bare i Kaja Bye, men også i flere av hennes trofaste venninner. Både Foyn og leseren får en ubehagelig følelse av å være på utrygg grunn under jakten på morderen. Hva er sannheten? Hvem lurer hvem?

En svakhet er lengden. Boka kunne tjent på å være strammet inn, og samtidig utnyttet det opplagte spenningspotensialet bedre.

Spille enda mer på historiens svarte element. Kanskje også driste seg til å eksperimentere med sjangerens litterære muligheter. Det virker som om forfatteren har hatt det travelt. Men alt i alt: Atter en solid, norsk krim fra Mehlums hånd.