Anmeldelse: Marte Spurkland, «Pappas runer»

Gråt da jeg leste denne

Marte Spurklands vakre portrett av sin avdøde forskerfar inneholder like deler lidenskap og lidelse.

SAMARBEID: TV 2-profil og journalist Marte Spurkland har skrevet «Pappas runer» delvis basert på farens – runolog Terje Spurklands – upubliserte manuskript. Foto: Kristin Svorte
SAMARBEID: TV 2-profil og journalist Marte Spurkland har skrevet «Pappas runer» delvis basert på farens – runolog Terje Spurklands – upubliserte manuskript. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Marte ristet runer til minne om Terje, sin far. Dette kunne vært en passende undertittel på Marte Spurklands bok «Pappas runer». Hun har ikke bare reist en runestein; hun har reist en imponerende bauta over sin far, runologen Terje Spurkland (1948-2018).

På mange måter er det en usannsynlig bok, en blanding av to sjangere som man aldri skulle tro kunne forenes.

Det er historien om en elsket far, hans dødelige kreftsykdom og hans siste leveår. Og det er historien om utviklingen av det norske skriftspråket.

Dessuten gir den assosiasjoner til Linn Ullmanns prosjekt om å skrive bok sammen med sin far, Ingmar Bergman, på hans dødsleie. Resultatet ble Linn Ullmanns roman «De urolige» (2015). Marte Spurklands bok, basert på farens notater, er sakprosa.

Hjernesvulst

Da den kjente runeforskeren Terje Spurkland ble diagnostisert med den aggressive formen for hjernekreft, glioblastom, før jul i 2017, hadde han et utkast til et manuskript liggende.

Runologens kongstanke var å opplyse det norske folk om at vi har vært en toskriftkultur. Lenge har vi levd med misoppfatningen at nordmenn flest lærte å lese og skrive først da kristendommen og latinskriften kom til Norge på 1000-tallet. Faktisk hadde forfedrene våre ristet runer alt fra 200-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer