Durek Verrett

Gråt, latter og uling på «sjaman»-workshop

- Hadde jeg sett meg selv for tre eller fire år siden, hadde jeg nok vært skeptisk, jeg også.

KØBENHAVN: I dag gikk startskuddet for foredragsturneen «The Princess and The Shaman» i den Danske hovedstaden. Dagbladets journalist var til stede under seansen. Video: Johannes Theodor Fjeld, Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Ser du personen foran deg? Den personen er deg i en annen kropp, i en annen kvantedimensjon. Det er deg, sier Durek Verrett til de 45 deltakerne i workshopen Activating Divinity.

Søndag sparket Märtha Louise og den selverklærte sjamanen i gang turneen «The Princess and The Shaman» med workshopen i København.

Ifølge NTB var rundt 45 personer påmeldt, inkludert presse. Pressekonferansen som var planlagt etter workshopen ble avlyst lørdag, og paret ga ingen kommentarer til pressen.

Workshopen besto av en kombinasjon av gruppeøvelser, enkeltøvelser og foredrag ved Verrett og Märtha Louise.

- Ventet på «normale» foreldre

Et gjennomgående tema i Märtha Louises segmenter var hvordan hun har slitt med prinsesserollen i oppveksten - og hvordan hun seinere har frigjort seg fra tyngden av forventningene til hvordan hun skal være, «normalboksen».

- Da jeg var liten, drømte alle om at de virkelige foreldrene deres en dag skulle komme og hente dem, og at det skulle være kongen og dronningen. For meg var det motsatt: jeg drømte at de «normale» foreldrene mine skulle komme og hente meg en dag, sa hun blant annet.

«Normalboksen» og ønsket om annen bakgrunn er tilbakevendende temaer for Märtha. Som under lanseringen av boka «Eventyr fra jordas hjerte» (2007), da hun «drømte om å ha vanlige foreldre, og at jeg var adoptert», ifølge Nettavisen.

Märtha har fått kritikk for å bruke prinsessetittelen under turneen, blant andre av Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten, som skriver at «det er nok nå, Märtha».

- Ler av leger

Både Märtha Louise og Verrett snakket også om sitt anstrengte forhold til pressen.

- Hver gang pressen får en lege til å kommentere det jeg driver med, ler jeg. De forstår ikke min verden! De har aldri satt seg ned med meg og spurt meg om sjamanisme, sa Verrett.

Under den første gruppeøvelsen ble deltakerne delt opp i grupper på to, og ble bedt om å gjenta mantraer som «øk ditt indre lys» til hverandre.

- Du er en ambassadør for kjærlighet! ropte Verrett under øvelsen.

Verrett har tidligere fått kritikk for en rekke av sine påstander. Han hevder blant annet at han kan «rense kroppen for giftstoffer».

- Dette er banalt, og rent vitenskapelig har det ingenting for seg. Det er sikkert bra med støtte fra venner og familie når man er syk, men det han gjør, er å mystifisere vanlig medmenneskelighet, sa biologiprofessor Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo til Dagbladet tidligere denne uka.

«Sjamanistisk opplevelse»

Seinere ble Josefa Pedersen (23) tilsynelatende tilfeldig plukket ut fra publikum og fikk oppleve det Verrett omtalte som en «sjamanistisk opplevelse».

Verrett ba Pedersen gjenta ord og setninger, og ba henne beskrive hva hun følte.

Hun beskrev følelser av «glede, sensualitet og livskraft». Under seansen både gråt, lo og hyperventilerte hun.

Verrett bedyret at de to aldri hadde møtt hverandre før.

- Hvorfor viser jeg dere dette? Fordi jeg er lei av at folk sier det ikke er ekte. Jeg vil at dere skal se det med deres egne øyne.

Pedersen er overbevist om at det hun opplevde, var reelt.

- Jeg opplevde at det var så mye energi i meg. Det er vanskelig å beskrive. Fra start til slutt hadde jeg krampe i armene og i magen. Jeg opplevde varme, kulde, og at jeg begynte å hoste, gråte og le, sier hun til Dagbladet.

23-åringen sier hun kjenner til Verrett fra Instagram. Märtha Louise har hun ikke noe forhold til, sier hun.

- Jeg kjenner ikke til arbeidet hennes. Jeg kom for sjaman Durek.

- Hva ville du sagt til en som ikke tror på opplevelsen du sier at du har hatt i dag?

- Jeg ville bedt dem om å sette sine mennesketolkninger til side, og prøve å møte det med åpne øyne, uten å dømme det.

Lo, gråt og hylte

I workshopens siste del gjennomførte Verrett en tilsvarende renselse for alle de frammøtte. Deltakerne ble bedt om å fjerne belter og klokker, og gjenførte enkle håndbevegelser som ifølge «sjamanen» bidro til å fjerne giftstoffer fra kroppen.

Flere av deltakerne begynte etter hvert å gråte høylytt, mens andre ropte, lo eller sang. Eller ulte, som Nichlas Hardt (30).

- Jeg følte bare en trang til å ule. Da kvinnen ble helbredet, følte jeg det samme som henne. Jeg følte betingelsesløs kjærlighet. Det var fantastisk, sier han til Dagbladet.

Han lar seg ikke affisere av at noen er skeptiske.

- Du må være åpen for å forstå det. Hadde jeg sett meg selv i dag for tre eller fire år siden, hadde jeg vært skeptisk, jeg også. Men det er forskjellig for alle. Min vei er ikke den samme som din. Bare lytt til den lille stemmen bakerst i hodet, så ville du komme nærmere ditt sanne jeg.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer