Gråt og glede for Brøndbos fadderbarn

Bjarne Brøndbo skulle lure «fadderverver» Mini Jakobsen på direkten. Det endte med et rørende møte mellom D.D.E.-kjendisen og hans fadderbarn Oscar (9) i Guatemala noen måneder seinere. I kveld får du se Bjarne gråte for sitt fadderbarn på tv.

I vinter i fjor spilte D.D.E. på Plans tv-sendte fadderaksjon på Chateau Neuf. I kjendispanelet som svarte på innringernes telefoner satt Mini Jakobsen. Da fikk Bjarne Brøndbo en spøkefull idé:

- Jeg satt i garderoben og fikk lyst til å blande litt spøk og alvor. Dermed tok jeg mobiltelefonen og ringte opp til kameraten Mini på moro og meldte meg som fadder, smiler Bjarne Brøndbo, som sammen med kona Lise Greftegreff og de tre ungene i Namsos hadde drøftet mulig fadderskap ved flere tidligere anledninger - uten at noe var gjort.

Men så ble snøballen dyttet i gang. Og den rullet fort.

Ut på tur

- Vi ønsket oss et gutt i Sør- eller Mellom-Amerika. Da hadde vi også en meningsfull grunn til å reise til denne verdensdelen en gang i framtida. Etter kort tid fikk vi bli faddere for Oscar Ramos Santiago (9) i landsbyen El Progeso utenfor Guatemala City.

Og reisen til Guatemala skulle komme raskere enn familien Greftegreff/Brøndbo hadde drømt om.

Allerede i juli i år satte Bjarne og Lise seg på flyet sammen med de to eldste sønnene Anders (8) og Espen (10). Sammen med et tv-team skulle de få besøke Oscar og familien hans i jordbrukslandsbyen, fire timers kjøring fra Guatemalas hovedstad.

Etter bilturen og en times fottur langs en dårlig kjerrevei kunne de to familiene fra verdens ytterpunkter endelig møtes. Og det ble et gripende møte.

Kong Salomo

- Selvsagt for oss voksne. Men også for guttene, som kom fra en hverdag med Nintendo, Game Boy, Internett og e-mail. Nå fikk de med egne øyne se hvordan Oscar og hans familie klarer seg med et minimum av ressurser.

- Jeg kan ikke et eneste ord spansk. Det var vanskelig for en verbal fyr som meg. Men med musikken fikk vi kontakt, forteller Bjarne Brøndbo. Han har særskilt ett musikalsk minne i tankene.

- Jeg spilte Prøysens «Jørgen Hattemaker» for Oscar. Det ble rørende. Kort og godt sterkt, sier Brøndbo, som tok til tårene mens han sang.

I kveld får tv-seerne se det hele med egne øyne.

- Jeg er jo en kong Salomo, og rundt meg hadde jeg mange Jørgen Hattemakere. Jeg har ikke valgt det. De har ikke valgt det... Hva drømmer de om, Oscar og de andre barna? Om å gjøre det samme som faren? Om å bli lærere? Jeg vet ikke. Men jeg vet at det nytter å hjelpe.

Fadderskapet gjennom Plan sikrer Oscar skolegang til han er 18 år. Familien må fortsatt klare seg på drøyt 3000 kroner i årsinntekt. Men barna er sikret en framtid. Og det er den vi må ta vare på, avslutter Bjarne Brøndbo.