GRÅT:  Karl Ove Knausgård sitt enorme bokprosjekt "Min kamp" går mot slutten. Den sjette og siste boka er levert til forlaget, og i Bokprogrammet på NRK 2 forteller han om hvordan han gråt så han ikke kunne se da han skrev ferdig den siste.

Foto: Håkon Eikesdal
GRÅT: Karl Ove Knausgård sitt enorme bokprosjekt "Min kamp" går mot slutten. Den sjette og siste boka er levert til forlaget, og i Bokprogrammet på NRK 2 forteller han om hvordan han gråt så han ikke kunne se da han skrev ferdig den siste. Foto: Håkon EikesdalVis mer

- Gråt så jeg ikke kunne se tastaturet

Karl Ove Knausgård snakker ut om å skrive «Min Kamp. Sjette bok».

(Dagbladet): I NRK 2-programmet «Bokprogrammet», som i går ble lagt ut på nrk.no, snakker Karl Ove Knausgård ut om sitt bokprosjekt «Min Kamp». Hjemme i Ystad i Sverige får han besøk av programleder Siss Vik.

På skriveloftet viser forfatteren fram PC-en med 1176 sider «Min Kamp. Sjette bok»-manus. Rommet er sparsommelig innredet med et bord, en stol og datamaskinen.

- Jeg liker å ha det helt mørkt. Bare datamaskinen. Da får jeg en følelse av at dette er det eneste som finnes. Det er veldig bra. Litt som en sovetilværelse, hvor man ikke tenker. Du bare sitter og skriver. Utpå formiddagen begynner det å gå trådt. Da er det bare å sove, så er det å gå opp hit, så er det løst til neste dag. Sånn har det vært nesten hele tida. Jeg har nærmest sovet fram hele den siste boka, sier Knausgård i programmet.

Gråt så han ikke kunne se De fem første bøkene kom i løpet av ett år, men mellomrommet mellom den nestsiste og den siste, er blitt på over ett år. Nå har forfatteren levert manuset til sin redaktør i Oktober forlag, og i løpet av november skal den etterlengtede boka være i butikkhyllene.

Tidligere har Knausgård fortalt at prosjektet er et «litterært selvmord». I «Bokprogrammet», som skal sendes på NRK 2 i neste uke, forteller han om hvor inderlig han hater det han har gjort, og at han nå er veldig glad for å avslutte det hele.

- Når jeg skrev slutten på bind seks, gråt jeg sånn at jeg ikke kunne se tastaturet. Det var også hele poenget, at det skulle munne ut i det. Jeg vet ikke om andre kommer til å gjøre det, men jeg gjorde det, sier Knausgård til NRK.

Skriver om kona «Min kamp»-bøkene har fått enorm oppmerksomhet, og høstet gode kritikker. «Min Kamp. Femte bok» vakte stor oppsikt da forfatteren beskrev en voldtekt som skal ha skjedd på en fest i Bergen for ti år siden.

I tv-programmet forteller han at han har stått opp hver dag klokka 04.00 siden jul for å skrive. Han sier også at boka måtte ha et voldsomt emosjonelt trøkk mot slutten, og at han blant annet har skrevet om kona - og at hun ikke har lest det han har skrevet.

I Bokprogrammet avslører han noe av de vi har i vente:

- Det er enda flere detaljer. Det er så mange detaljer at det blir helt sykt, faktisk. Det er mye mer refleksjon i denne, enn i de andre. Det er en bok om konsekvenser. Om konsekvensene av de fem andre bøkene. Det er en veldig utforskende bok, prøvende. Jeg har bare gitt helt faen, jeg gjør bare akkurat det jeg selv syns er interessant. Bok nummer en, to og seks hører sammen, det er samme type romaner. Og tre, fire og fem, hører sammen, for de er mye enklere, sier forfatteren til Siss Vik.