Gråter for sin syke mor

ADVOKATPRISER: Advokatforeningen kritiserer moms på advokattjenester, men nekter å innse at problemet er de høye prisene advokatene selv fastsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ADVOKATFORENINGEN avholdt nylig en pressekonferanse hvor de blant annet kritiserte moms på advokattjenester. Ut fra folk flest sitt ståsted er det ikke den delen av advokatregningen som er 25 prosent momspåslag som er problemet. Det er de første 75 prosentene som advokatene selv fastsetter. Advokatforeningen beklaget seg over det store udekkede rettshjelpsbehovet og krevde at momsen skulle fjernes fra advokattjenester. Å fjerne moms på rettshjelpstjenester vil muligens redusere det udekkete rettshjelpsbehovet, men samtidig virke som en subsidiering av advokatbransjen. Hvorfor skal ikke advokater, som 99 prosent av alle andre tjenesteytere klare å bake momsen inn i sine priser, slik at sluttprisen blir overkommelig for forbrukeren? Det Advokatforeningen sa på pressekonferansen var vel i realiteten følgende: Våre medlemmer har ingen planer om å redusere sine høye priser, så dersom vanlige folk skal ha mulighet til å kjøpe våre tjenester må staten bidra til å betale regningen.

I DAG HAR vanlige folk sjelden råd til å kjøpe advokattjenester (gjennomsnittlig timepris for advokattjenester i 2005 var kr 1284,- inkl mva, i følge undersøkelse fra Advokatforeningen). Ifølge SSBs selvangivelsesstatistikk for 2005 tjener nordmenn over 17 år i gjennomsnitt 306 700 kroner brutto pr år. Svært mange nordmenn tjener langt mindre enn dette. Det er vår påstand at selv om myndighetene skulle gi etter for Advokatforeningens press om å fjerne momsen, vil advokattjenester forbli like utilgjengelig for vanlige folk som det er i dag. Kroner 1000,- pr time er sannsynligvis like vanskelig for folk flest å betale, som kr 1250,- pr time. Å «leie» en advokat for en dag koster raskt halve månedslønnen (netto) for gjennomsnittsnordmannen. Advokatforeningen nekter som vanlig å innse den grunnleggende årsaken til det udekkede rettshjelpsbehovet: at advokatene generelt tar alt for høye priser fra folk flest. Grunnen til at de kan gjøre dette er en alt for liten konkurranse i jussmarkedet. Advokatene har tilnærmet monopol på å drive rettshjelp, og de har et regelverk i ryggen som hindrer nytenkning og forretningsutvikling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer