Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gråter over drapsoffer (17) de aldri møtte

Hundretusenvis av nettbrukere i sorg.

(Dagbladet.no): 20. april i år, seks dager før sin 18-årsdag, ble amerikanske Anna Svidersky stukket ned og drept på McDonald\'s-restauranten der hun jobbet. Drapsmannen var en dømt sexforbryter. Han drepte jenta uten noe klart motiv.

Vanligvis får ikke slike drap mer enn en notis i amerikanske aviser. Men da vennene hennes begynte å fortelle Annas historie på et av verdens største nettsamfunn MySpace tok det fullstendig av. I dag vet titusenvis av mennesker hvem hun er, og deltar i sorgen over det tragiske dødfallet.

Sørge-community

Sviderskys MySpace-profil er veldig typisk for en 17-åring. Hun kaller seg [lovely], opplyser at hun elsker tv-serien «The OC» og at det bare er seks dager til hun blir «lovlig». Den er ikke oppdatert etter dødsfallet, da hun var den eneste som hadde passordet til siden.

Det spesielle er de mange kommentarene som ligger i gjesteboken hennes. Kate fra New York skriver for eksempel at hun aldri traff Anna, men at det føles som om hun hadde kjent henne i årevis etter alt hun har lest om henne.

Bare dager etter drapet begynte vennene å arrangere virituelle sørgemarsjer til MySpace-siden, mens andre opprettet nye hyllestsider. Andre laget minnevideoer som de postet på YouTube - videoer som er vist over én million ganger.

Andre igjen har laget låter som de vil selge på nettet. Overskuddet skal gå til jentas familie.

I nettleksikonet Wikipedia har noen laget en lengre artikkel om Svidersky, og til og med lagt ut bildet fra årboka til skolen hennes.

I SORG: En rekke minnesider, videoer og låter har blitt laget i etterkant av drapet på Anna Svidersky i april. Nå mener flere av vennene hennes at grensen er nådd. FOTO: FAKSIMILE
I SORG: En rekke minnesider, videoer og låter har blitt laget i etterkant av drapet på Anna Svidersky i april. Nå mener flere av vennene hennes at grensen er nådd. FOTO: FAKSIMILE Vis mer

- Selv om vi hører om drap hver dag, er det på en eller annen måte verre når man hører om det på MySpace. Et community som føles veldig trygt har fått folk til å innse at livet ikke handler om hvor mange MySpace-«venner» man har på siden, sier 18-åringen Alex Milnes til The Guardian.

Falsk reaksjon?

Den britiske avisa sammenlikner nå sorgreaksjonene over Anna med det som skjedde i etterklant av prinsesse Dianas død.

Tenketanken Civitas publiserte i 2004 en undersøkelse som konkluderte med at sorgen over Diana var en falsk følelsesmessig reaksjon som folk fikk for å føle seg bedre med seg selv.

Alex Milnes vedgår også at det lett utarter seg til en konkurranse om å være mest lei seg.

- MySpace er kjent for å være en plass der man kan være ærlig og vise følelser, så det er ikke noen overraskelse at folk prøver å vise hvem som er mest berørt. Kanskje folk tror at de kan få flere nettvenner på den måten, sier han ifølge The Guardian.

Også venner av Anna føler nå at jentas død blir trivialisert ved å bli et internettfenomen. Shona, en av Annas beste venner, skriver for eksempel:

- Jeg beklager Anna. Jeg er sikker på at du aldri ville se 100 kommentarer som starter med «jeg kjente deg ikke», og i begravelsen startet også flere av talene med «jeg kjente deg ikke, men...». Det var fryktelig irriterende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media