Gratis barnehage er en frihetsreform

Samfunnet tjener, og sparer, på at alle barn får mulighet til å gå i barnehage.

VIL UTJEVNE FORSKJELLER: Barns bakgrunn skal ikke avgjøre deres fremtid. Derfor må vi utjevne og sikre at alle barn får mulighet til å forfølge sin drøm, skriver partileder i Venstre, Trine Skei Grande. Foto: NTB Scanpix
VIL UTJEVNE FORSKJELLER: Barns bakgrunn skal ikke avgjøre deres fremtid. Derfor må vi utjevne og sikre at alle barn får mulighet til å forfølge sin drøm, skriver partileder i Venstre, Trine Skei Grande. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

I dag går 96,6 prosent av alle 3- 5 åringer i barnehage. Det er bra for ungene, det er bra for foreldrene, og det er bra for Norge. Barn får bedre språk og gjør det bedre på skolen, flere av dem fullfører videregående og flere tar høyere utdanning. Samtidig vet vi at det er barn av foreldre med lav utdannelse og lav lønn som benytter barnehagen minst. I tillegg er det bare 75 prosent av minoritetsspråklige barn som går i barnehagen. For mange er kostnaden et hinder.

Fortsatt er det sånn at det betyr noe hvilken adresse du vokser opp på. Det betyr noe hvilke ressurser og hvilken inntekt foreldrene dine har, hvor de kommer fra og hvilke muligheter de har til å følge opp. Det betyr noe hvilken bakgrunn du har. Det betyr noe hvilken bagasje du i utgangspunktet er utstyrt med for om du skal lykkes i livet eller ikke. Mitt mål er at alle gjennom egen innsats kan bli akkurat det de vil. Barns bakgrunn skal ikke avgjøre deres fremtid. Derfor må vi utjevne og sikre at alle barn får mulighet til å forfølge sin drøm

Jeg mener at man skal gi andre skryt når de fortjener det. Politikken tjener på at vi gjør det litt oftere. Barnehageløftet vi har sett de siste ti årene har vært bra, nødvendig og har gitt mange positive resultater. All honnør til SV for det. Ap rappet saken fra SV, men det var SV som drev dette gjennom i regjering og fortjener mesteparten av skrytet.

Den har gjort at enda flere kvinner kan delta i arbeidslivet. Den har gitt familier mulighet til å planlegge hverdagen sin langt bedre enn de kunne før. Den har gitt bedre likestilling. Og den har, viktigst av alt, gitt langt flere barn muligheten til å få en god, trygg oppvekst hvor familien og barnehagen utfyller hverandre i å gi omsorg, oppfølging og utviklingsmuligheter.

Men, det er ikke slik for alle. Ikke enda. Derfor må vi videre og alle som vil ha en barnehageplass må få barnehageplass. Også de som ikke har råd til det.

Det betyr at barnehageprisene må være så lave at de ikke er et relevant argument for om barn skal i barnehage eller ikke. Det kan være andre argumenter. Økonomi skal ikke være det. Derfor mener jeg at barnehagen må bli gratis for alle.

Kanskje ikke over natta, men i løpet av noen år. Og vi må starte med de eldste barna slik at de blir best mulig forberedt til skolen.

Derfor prioriterte Venstre gratis kjernetid og lavere barnehagepriser for dem med lavest inntekt i budsjettforliket med regjeringen.

Fra 1. august har alle familier med barn på 4 eller 5 år og inntekt under 405.000 rett til 20 timer i uken med gratis barnehage. Ordningen kom på plass etter at Venstre sikret at det i statsbudsjettet ble satt av 51 millioner til gratis kjernetid for 4 og 5-åringer i lavinntektsfamilier.

1. mai ble det også innført en moderasjonsordning for lavinntektsfamilier som følge av budsjettavtalen mellom regjeringen og Venstre. Den skal sikre at ingen familier betaler mer enn seks prosent av inntekten sin for en barnehageplass. Dette er en ordning som gjør barnehagen billigere for alle familier med lav inntekt.

Begge disse ordningene er viktige bidrag til at enda flere får muligheten til å benytte seg av et godt og rimeligere barnehagetilbud. Det har vært viktig for Venstre å nå de som trenger barnehage aller mest. Vi kommer til å jobbe for at både ordningen med gratis kjernetid og lavere barnehagepris for dem med dårlig råd kan bli ytterligere utvidet

Samfunnet tjener, og sparer, på at alle barn får mulighet til å gå i barnehage. Det veier i det lange løp opp for de ekstra midlene vi må bruke over statsbudsjettet. Garantert.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.