Gratis bøker er ingen menneskerett

FpU vil privatisere bibliotekene.

LEIE, IKKE LÅNE: Fremskrittspartiets Ungdom vil privatisere bibliotekene og innføre betalingsordninger for dem som vil ha tilgang til boksamlingene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
LEIE, IKKE LÅNE: Fremskrittspartiets Ungdom vil privatisere bibliotekene og innføre betalingsordninger for dem som vil ha tilgang til boksamlingene. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

DEBATTINNLEGG: Fremskrittspartiets Ungdom ønsker å privatisere bibliotekene i Norge. Som en liberalistisk ungdomsorganisasjon mener vi at folk selv skal betale for bøkene man leser.

En løsning vi ser for oss er slik DVD-utleie fungerer i dag. Dette er jo et kroneksempel på at kulturen lever godt privat. Man kan betale en sum for å leie en bok i en gitt tidsperiode.

En annen løsning er at man betaler en månedlig kontingent slik at man kan låne så mange bøker man vil. Litt på samme måte som man betaler for å bruke treningssentre.

Mange handler i dag rimelig bøker på mammutsalg og liknende. Det bør ikke være slik at alle må betale for et bibliotek de ikke bruker.

I dag har barn og ungdom ofte et godt utvalg bøker på skolene sine, det bør de fortsatt ha. Her har bibliotekarene relevant kunnskap om bøker til barn og ungdom.

FpU ser det også som en mulighet at andre enn studenter i større grad får tilgang til bibliotekene på Universiteter og Høyskoler. Her kan man betale en sum per måned og få tilgang til et stort utvalg litteratur.

Det bør også være mulig for bedrifter å drive bibliotek dersom de ønsker det. Tenk deg å gå Chess-biblioteket, hvor spennende er ikke det? Å privatisere bibliotekdriften er liberalisme, enkelt og greit.

Gratis bøker er ingen menneskerett.