Gratis e-bøker til folket

FRANKFURT (Dagbladet.no): De Norske Bokklubbene planlegger å dele ut gratis e-boklesere til medlemmene sine. Til gjengjeld må leseren forplikte seg til å kjøpe et visst antall e-tekster.

- E-boka bare for nerder

I løpet av et år kan du sansynligvis laste ned både e-tekster og MP3-filer fra De Norske Bokklubbene.

- De Norske Bokklubbene har infrastrukturen som skal til for å spre ny teknologi, sier internettredaktør Ivar Tronsmo. Bokklubbene vurderer også å gå ut med tilbud om billige PC-er til medlemmene sine, for å få flest mulig til å bruke nettet.

Store besparelser

I går lanserte De norske Bokklubbene sin egen bokhandel på nettet, med mer enn 1,7 millioner titler. Og Tronsmo har flere prosjekt på gang:

- Allerede fra neste år kan det bli aktuelt for oss å legge ut elektroniske tekster og MP3-filer. Vi planlegger å starte en egen e-bokklubb, forteller han.

Det ligger enorme besparelser for bokklubbene i å gjøre mest mulig av medlemsmateriellet tilgjengelig elektronisk. Hvert år bruker de nærmere 150 mill. kroner i utsendelse av medlemsblad og bøker. 90 000 av medlemmene til bokklubben har allerede benyttet seg av bokklubbens nettsider.

Mer til forfatterne

- Publikum er konservative papirboklesere. Det de undervurderer er prisbesparelsen på å bruke e-boka. Hvis vi kan slippe unna Posten ville Bokklubbenes overskudd bli astronomiske, sier Tronsmo.

Han tror også forfatterne ville være tjent med at flere leste bøkene deres på skjerm.

- Med en regulering i forfatteravtalen kunne de få en større del av kaka, sier en framtidsoptimistisk Tronsmo.

Les om e-bokas stilling i New York.

SPANDABLE: De norske Bokklubbene vil gi e-bøker til det lesende folket.
SATSER NYTT: Internettredaktør Ivar Tronsmo i De norske Bokklubbene