MÅ SATSE PÅ REHABILITERING: Gratis utdeling av heroin er feil sted å starte om målet er å redde flere menneskeliv, skriver tre brukerrepresentanter for Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon. Foto: Scanpix
MÅ SATSE PÅ REHABILITERING: Gratis utdeling av heroin er feil sted å starte om målet er å redde flere menneskeliv, skriver tre brukerrepresentanter for Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon. Foto: ScanpixVis mer

Gratis heroin er ikke løsningen

Diskusjonen om heroinassistert behandling er et sidespor om målet er å redde liv.

Meninger

Dagbladets Martine Aurdal skriver 21. april at heroinassistert behandling (HAB) til de tyngste brukerne vil redde liv. Et samlet rusfelt mener imidlertid at diskusjonen om HAB er et sidespor.

Vi mener at bedre rehabilitering, ikke heroin, virkelig vil redde liv. Så mange som ni av ti brukere i behandling mangler ettervern. Er det rart folk ikke får det de burde ut av behandling? For to uker siden var spørsmålet om HAB oppe til behandling i Stortingets helsekomité. Beskjeden fra høringsinstansene var tydelig: Vi er bekymret for at heroinbehandling vil ta oppmerksomhet og ressurser bort fra bedre rehabilitering og ettervern.

Det er dét som virkelig vil redde liv. Den store mangelen i rusomsorgen er integrert ettervern. Uten bo- og aktivitetstilbud som henger sammen med det øvrige behandlingsapparatet faller mange tilbake i rusmisbruk etter endt behandling. For denne gruppen øker overdosefaren med 16 ganger. Omtrent halvparten av de 260 overdosedødsfallene skyldes farmakologiske opiater mot 30 prosent heroin.

Det er vanskelig å se hvordan HAB vil ha den tiltenkte effekten. Det er lite trolig at heroinbehandling vil nå de aller tyngste brukerne, slik det argumenteres for. Behandlingsformen krever at man møter opp 2-3 ganger om dagen på et fast sted til en fast tid for å få medisinen. Det vil være for krevende for de mest utsatte brukerne. Nettopp derfor er denne gruppen ikke med i mange av HAB-studiene.

The Cochrane Collaboration har to ganger gått gjennom forskningen på HAB. Studiene er såkalte metastudier, og viser at HAB ikke har bedre resultater enn et godt LAR-program når det kommer til deltakernes helsesituasjon. Det var heller ingen forskjell i dødsrisiko mellom gruppene. Derimot var det 61 prosent flere tilfeller av alvorlige bivirkninger ved bruk av heroin som substitusjonspreparat enn ved bruk av metadon.

Med tanke på at AP går til valg på skroting av fritt behandlingsvalg og mangler en plan for utbygging av integrerte ettervern, fremstår heroinassistert behandling først og fremst som symbolpolitikk. Vi trenger å løfte blikket og se hele behandlingsforløpet under ett, fra avrusning til endt behandling og ettervern. Først når dette er på plass, vil heroinbehandling være riktig å prioritere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.