Gratis kinoklipp

I år kan du gå gratis på kino over hele landet. Hvis du ser norsk film.

Minst 21 nye norske langfilmer skal ha premiere på kinoene neste år, men tradisjonelt har vi ikke akkurat gått mann av huse for å se dem. Det ønsker Filmfondet og bransjeorganisasjonen for kinoene, Film & Kino, å gjøre noe med.

Vil bestikke deg

Før jul satt de seg ned sammen med produsentforeningen og diskuterte hvordan de skulle få opp besøkstallet på de norske filmene. De bestemte seg for å gi ut et klippekort med alle de norske filmene på.

Når du har sett og betalt for å se fem filmer, ser du den sjette filmen gratis. De fem filmene må selvfølgelig være norske, og det må bonusfilmen også.

- Vi vil fjerne stigmaet rundt norsk film som sjanger. Det eneste som kan reflektere norske erfaringer og samtid er norsk film. Hollywood-filmer reflekterer ikke hva nordmenn tenker og mener. Det er et bredt spekter av norsk film som vi ønsker at nordmenn skal se, sier informasjonskonsulent i Film & Kino, Beate Tangre, til Dagbladet.no.

Betaler billettene

Og regninga tar Film & Kino sammen med Filmfondet.

- Vi har budsjettert med rundt 200 000 kroner å betale de ekstra billettene med, sier Tangre. Det betyr at de i første omgang er villige til å sponse norske filmer med 4000 billetter.

Hvis ikke det er nok, kommer de til å se seg om etter andre måter å finansiere billettene på, og Filmfondet garanterer at du får benytte deg av klippekortet selv om de må sponse med mer enn de har budsjettert med.

- Dette er et så godt prosjekt at vi velger å bruke pengene våre på det. Sprekker budsjettet blir i hvert fall den norske filmbransjen glad, sier Tangre.

Samtlige kinosjefer i Norge omfavnet prosjektet under filmfestivalen i Tromsø onsdag, og dermed er du sikret klippekortet uansett hvor i Norge du bor.

Distribusjonen av klippekortene skal starte før helgen til alle kinoene som har premiere på Bent Hammers nye film "Salmer fra kjøkkenet", mens de resterende kinoene får klippekortet i løpet av neste uke.

- Dette er svar på tiltale til alle de som mener at kinosjefene ikke gjør noe for norsk film, sier Tangre til Dagbladet.no.

Som en ekstra bonus til norske filmelskere har Filmfondet og Film & Kino bestemt seg for å premiere alle som går på ti norske filmer i år med en spesiell t-skjorte.

Får du med deg samtlige norske filmer på kino, blir du med i trekningen om billetter til Haugesund Filmfestival og Amandapris-utdelingen.