Vis mer

Gratis musikk i skyen og frihet fra PC

Her er alle Apple-nyhetene.

Apple kunne i dag presentere sine største nyheter for Mac, iPhone og iTunes.

Vi dekket hele pressekonferansen live - og du kan lese gjennom hele seansen i kronologisk rekkefølge her:

19:01  Da er Steve Jobs i gang på scenen i San Francisco.

19:03  "We love you!", roper publikum. "It always helps", svarer sykdomsplagede, men offensive Steve Jobs.

19:04  Som ventet: "We're going to talk about Lion, iOS 5, and some interesting cloud stuff"

19:07  Phil Schiller skal demonstrerer Mac OS X Lion. Skryter av 54 millioner aktive Mac-brukere, og vekst på 28 prosent.

19:09  73 prosent av alle solgte Macer i dag er laptoper, sier Schiller. Viktig forklaring på at Mac OS X designes mer og mer for mindre skjermer, og nærmer seg iOS i funksjonalitet.  

19:10  Lion får støtte for multitouch på styreflaten.

19:10  Programmer i fullskjerm. Farvel irriterende rammer og scrollbars.

19:12  Mission Control: Et slags dashbord med fugleperspektiv på alle dine aktiviteter, åpne programmer etc.  

19:14  Alt som sies om Mac OS X Lion er gammelt nytt for Mac fanboys, men vi nevner noen av de viktigste stikkordene.

19:16 WWDC Craig Federighi kaller fullskjerm i PhotoBooth for "den viktigste nyheten i Lion". Trolig bare delvis spøkefullt.

19:23  In-app purchases: Nå kan du handle oppgraderinger etc. inne i programmer.

19:26  Auto-save. En slags "time machine" med automatisk lagring av dokumenter i tidligere versjoner, slik at du kan "spole tilbake" til en tidlgere endring.

19:32  AirDrop - del dokumenter med andre Macer i nærheten, med P2P-teknologi. Wifi-basert fidelling på lokalnivå, i Apple-regi?

19:34  Ny mail. Det var på tide. Likner på mailen i iOS. Men trolig for sent? Bare gamliser som meg som bruker mail, vel?

19:37  Ehm, det var topp 10-nyhetene i Mac OS X Lion. Ikke noe som fikk håret til å reise seg på armene, men en del ganske snacksy ting som ingen andre OSer kan by på. Foreløpig.

19:40  Oppgradering av Mac OS X kun via Mac App Store. 4 gb nedlasting. pris: 29 dollar. Det er omtrent 100 dollar mindre enn Apple pleier å ta. Aggressivt!

19:48  Nyhet 1 i iOS 5: Notifications. Alle varslinger samlet på ett sted.

19:50  Nyhet 2 i iOS 5: Newsstand. Egen butikk/bibliotek for aviser/magasiner på iPad og iPhone.

19:51  Alt av aviser og blader i Newsstand er en bra nyhet for oss som i dag roter med Zinio, iBooks og andre PDF-greier i en herlig saus.  

19:53  Nyhet 3 i iOS 5: Twitter integrert. Single sign-on så det funker med kamera, bilder, YouTube-video, lokasjonstjenester, andre apps etc. Deling-o-rama.

19:55  Nyhet 4 i iOS 5: Forbedret Safari nettleser. Bl.a. med Reader, et slags svar på Instapaper, som lar deg lese og dele websider/tekster i et enkelt format uten menyer og annen støy.

19:57  Tabs, eller faner, i Safari på iPad og iPhone.

20:00  Nyhet 5 i iOS 5: Reminders. En slags oppslagstavle. Den digitale versjonen av kjøleskapsdøra. Synker med iCal, Exchange m.m.

20:00  Nyhet 5 i iOS 5: Reminders. En slags oppslagstavle. Den digitale versjonen av kjøleskapsdøra. Synker med iCal, Exchange m.m.

20:02  Nyhet 6 i iOS 5: Kamera. Kameraet på iPhone snart verdens mest populære. Snarvei fra lock screen direkte til kamera. Trenger ikke skrive inn kode for å åpnen fonen. Ta bilde med volum opp-knappen. Mer avanserte zoom- og eksponeringsfunksjoner.  

20:04  Nyhet 7 i iOS 5: (gjesp) Forbedret Mail. Støtte for Rich text, flagging, søk i alt innhold i meldinger.

20:06  Ordbok bygget inn på tvers av alle apps i iOS 5. Marker et ord for definisjon.

20:08  Nyhet 8 i iOS 5: PC Free. Nå kan du kjøpe en iPad eller iPhone uten å ha PC. Eller Mac?Jan Omdahl

20:09  Høy stemning blant Mac fanboys i salen nå.

20:10  Når du tar en iPad eller iPhone ut av boksen og slår på, møtes du av en invitasjon til oppsett "over the air". Farvel USB-kabel!

20:12  Nyhet 8 i iOS 5: Oppgradert Game Center. 50 millioner brukere får flere funksjoner, bilder, bedre rankingsystem, kjøp av spill direkte fra Game Center.

20:13  Nyhet 9 i iOS 5: iMessage. Direktemeldingsklient. Lunken stemning i salen i San Francisco.

20:18  Det var iOS 5-nyhetene. Nå, rosinen i pølsa: iCloud.

20:19  Eller retter sagt, først litt om API og nye utviklerverktøy. Stay tuned.  

20:20  iOS 5 kommer i høst. Støtter iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2, tredje- og fjerde generasjon iPod touch.  

20:22  Jobs tilbake på scenen, snakker om iCloud. "Å holde alle dingsene synkronisert med innhold som bilder og musikk driver oss fra vettet", sier Jobs, til stor applaus.

20:24  Nå flytter vi "den digitale huben", senteret i ditt digitale liv, ut i nettskyen. Som ryktene sa, med andre ord: iCloud synkroniserer, pusher trådløst og automatisk til alle dine Appledingser.

20:27  Eksempel: En kalenderoppføring eller et bilde ett sted, dukker da automatisk opp på alle dine dingser. Og det hele skjer uavhengig av om du i det hele tatt har en PC eller Mac, om jeg har forstått det rett - det inkluderer da at "PC Free" også kan bety "Mac free".

20:28  iCloud slås sammen med MobileMe med kontakter, iCal, og Mail.

20:31  App Store blir også en del av iCloud, dvs. synking av dine kjøpte apps.  

20:32  Det samme med iBooks. Synkes i skyen.

20:33  Documents. Du kan lagre dine dokumenter i iClouds og åpne dem fra en hvilken som helst i-Dings.

20:34  Documents i iCloud virker spesialsydd for Apples egen iWork-pakke, men funker forhåpentligvis med andre dokumentformater også!?

20:36  iClouds er et lager for dine dokumenter, applikasjoner og medieinnhold. Men er det Apples svar på Spotify eller Google Music? Lite tyder på det så langt...

20:39  Apple slipper iCloud Storage API, så folk kan bygge apps som pusher dokumenter og lagret innhold til og fra iCloud.

20:41  Blir et fint tilskudd til Apple-universet, dette. Et bilde du tok på iPhone ute på byen, er allerede på iPaden, PCen eller Macen når du kommer hjem.

20:42  iCloud funker også med AppleTV 2. (Som foreløpig ikke finnes i Norge).

20:44  Men et lite OBS: Apple lagrer bare bildene dine i skyen i 30 dager. Det du vil ha permanent, må du selv dra inn i et album i iPhoto eller et annet bildeprogram. Skummelt.

20:45  Sist, men ikke minst: iTunes i skyen

20:46  Nå synkes medieinnholdet ditt i iTunes automatisk til skyen, og over til alle dine epledingser. Musikk, video, podcasts, ebøker. etc.

20:47  Gjelder også kjøpt innhold. Kan lastes ned til alle kompatible dingser uten ekstra kostnad. Skulle forsåvidt bare mangle, eller hva?

20:48  Ett trykk på en knapp én gang, og det du kjøper, synkes automatisk til alle dine epleting.

20:49  Men hvor ble det av Spotify-dreperen?

20:50  Jeg frykter én ting: At dette bare funker for ting du har KJØPT i iTunes Store. For min del er det en temmelig liten del av biblioteket.

20:51  De ni appene i iCloud har en ting felles, skryter Steve: De er gratis.

20:52  Alle får 5 gb lagringsplass gratis.

20:53  One more thing...

20:53  iTunes i skyene funker på iOS 4.3 fra i dag.

20:56  Hvordan håndterer iTunes i skyen musikk du ikke har kjøpt i iTunes Store, men rippet selv? Svaret er iTunes match, der iTunes-biblioteket ditt scannes (grøss) og matches med innholdet i iTunes-basen. Slik kan du høre musikken du har i biblioteket ditt fra skyen, selv det ikke er dine egne filer som synkes.

20:56  Streames som 256 kpbs AAC DRM-fri. Men, ehm, det koster 24.99 dollar i året.

20:58  Høyere filkvalitet, lavere pris enn konkurrentene, og i iTunes, ikke på web. Men vil folk ha det? Jeg er usikker. Det er noe som heter Spotify, selv om det ikke er lansert i USA enda.

21:01  Dett var dett. Lion, iOs 5 og iCloud. Sistenevnte ingen direkte Spotify-utfordrer, altså. Men en kombinasjon av DropBox, MobileMe, iTunes og en del annet, i nettskyen. Utvilsomt et sexy produkt for etablerte Apple-brukere, men er det et må ha-produkt? Kjør debatt. Jeg logger ut, hermed er livedekningen avsluttet for i kveld. Takk for følget.