LITT RART: Da jeg fikk barn i fjor, var det litt rart å plutselig få 970 kr inn på kontoen hver måned i barnetrygd, skriver Sunniva Holmås Eidsvoll. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LITT RART: Da jeg fikk barn i fjor, var det litt rart å plutselig få 970 kr inn på kontoen hver måned i barnetrygd, skriver Sunniva Holmås Eidsvoll. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Gratis velferd til de rike, nå!

Derfor skal de rike få barnetrygd.

Meninger

Hvorfor skal egentlig de rike få barnetrygd? Hvorfor skal helsetjenester være gratis eller sterkt subsidiert for alle?

Da jeg fikk barn i fjor, var det litt rart å plutselig få 970 kr inn på kontoen hver måned i barnetrygd. Jeg har fast jobb, familien greier seg økonomisk og så skal vi i tillegg få penger, gratis og skattefritt av staten. Hvordan kan det være fornuftig? Jo, nå skal du høre her, svaret er faktisk overraskende enkelt. Hvis det er slik at bare de med lav inntekt skal få gratis velferd, er det stor sjanse for at det for mange blir enda vanskeligere å komme seg ut av fattigdom.

Barn som vokser opp i fattigdom i Norge er veldig ofte å finne i familier med enslige forsørgere eller med foreldre uten fast tilknytning til arbeidslivet. Tenk at du er aleneforsørger og har blitt syk en periode. Du er avhengig av ytelser fra fellesskapet en stund. Hvis det i tillegg skal være slik at det er den lave inntekten din som gir rett til gratis velferdstjenester, hva skjer da hvis du en dag greier å bli frisk, få deg jobb og får høyere inntekt? Jo, da vil det rett og slett lønne seg mindre å jobbe. Plutselig må du betale mer for å få det samme tilbudet. Kanskje går vinningen opp i spinningen?

Det er derfor for eksempel barnetrygden er så viktig. Den forsvinner ikke hvis du får deg arbeid. Derfor er universelle velferdsgoder til alle viktig, fordi det gir rettigheter til absolutt alle uten å diskriminere. Så er det slik at noen har større evne til å betale enn andre. Det løser vi gjennom et utjevnende skattesystem, der de som har mest også bidrar mest til fellesskapet. Men ingen bidrar uten å få noe igjen.

Store deler av valgkampen i høst brukte jeg på å snakke om en av hovedsakene til mitt parti i Oslo: gratis halvdagsplass i aktivitetsskolen for alle barn i byen. Aktivitetsskole (AKS) er det samme som skolefritidsordning. Alle er enige om at AKS er bra, men mange mener det er sløseri å gjøre den gratis for alle. I dag er det systematisk barn i de områdene med lavest inntekt som også har lavest deltakelse i AKS. Det gjør at de som trenger det mest ikke får mulighet til å være med på leken og øve språk og sosiale ferdigheter med de andre i klassen. For de fleste koster halvdagsplass i AKS 1875 kr i måneden pr. barn. Det merkes godt på familiebudsjettet. Vi har sett at forsøk med å gjøre det gratis for alle, har mangedoblet deltakelsen og gjort at så godt som alle barna er med. Slik bør det være over hele byen. Tilbudet må sikres til alle barn, slik at tilbudet ikke forsvinner hvis arbeidsløse foreldre kommer seg ut i arbeid.

Valget i Oslo ga heldigvis et flertall til partiene på rødgrønn side. Nå skal det forhandles om politikk og makt. Jeg har sterke forventninger til utfallet. En av forventningene er gratis halvdagsplass i aktivitetsskolen. Rike høyrevelgere på vestkanten i Oslo tapte slaget om byen. Nå må de ta til takke med gratis aktivitetsskole.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.