DEBATT

Gratis velferd til de rike, nå!

Derfor skal de rike få barnetrygd.

LITT RART: Da jeg fikk barn i fjor, var det litt rart å plutselig få 970 kr inn på kontoen hver måned i barnetrygd, skriver Sunniva Holmås Eidsvoll. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LITT RART: Da jeg fikk barn i fjor, var det litt rart å plutselig få 970 kr inn på kontoen hver måned i barnetrygd, skriver Sunniva Holmås Eidsvoll. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor skal egentlig de rike få barnetrygd? Hvorfor skal helsetjenester være gratis eller sterkt subsidiert for alle?

Da jeg fikk barn i fjor, var det litt rart å plutselig få 970 kr inn på kontoen hver måned i barnetrygd. Jeg har fast jobb, familien greier seg økonomisk og så skal vi i tillegg få penger, gratis og skattefritt av staten. Hvordan kan det være fornuftig? Jo, nå skal du høre her, svaret er faktisk overraskende enkelt. Hvis det er slik at bare de med lav inntekt skal få gratis velferd, er det stor sjanse for at det for mange blir enda vanskeligere å komme seg ut av fattigdom.

Barn som vokser opp i fattigdom i Norge er veldig ofte å finne i familier med enslige forsørgere eller med foreldre uten fast tilknytning til arbeidslivet. Tenk at du er aleneforsørger og har blitt syk en periode. Du er avhengig av ytelser fra fellesskapet en stund. Hvis det i tillegg skal være slik at det er den lave inntekten din som gir rett til gratis velferdstjenester, hva skjer da hvis du en dag greier å bli frisk, få deg jobb og får høyere inntekt? Jo, da vil det rett og slett lønne seg mindre å jobbe. Plutselig må du betale mer for å få det samme tilbudet. Kanskje går vinningen opp i spinningen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.