Grått gull

Elton John reiser rundt med et gullrepertoar for tida. Da er det besynderlig at det likevel blir en langdryg og kjedelig konsert.

KONSERT: STAVANGER (Dagbladet): Et Stavanger-publikum i stadionkonsertrus (kvelden før var Bryan Adams på besøk) ble servert et 26 låters «alene-bak-pianoet»-sett hvor nyere slagere som «Nikita» og «Sacrifice» selvsagt var inkludert, men hvor 17 av låtene raust nok var hentet fra Elton Johns uhyre produktive og svimlende sterke periode fra 1970 til 1976.

Han begynte for sikkerhets skyld med fire låter fra 1970-albumet «Elton John» (åpningslåt: «Your Song» ), og ellers var det et kremutvalg låtmessig, type «Tiny Dancer» , «Honky Cat» , «Rocket Man» (kveldens høydepunkt), «Ticking» , «Philadel-phia Freedom» , «Bennie & The Jets» og så videre.

Et stort men

Det hørtes ut som en smakfullt sammensatt iPod-spilleliste, en kvalitetssamleplate, en drømmekveld med 57 år gamle Reginald Dwight. Men, og her snakker vi et stort men: Det går åpenbart en tynn linje mellom å være geni og å høres ut som en pompøs, uinspirert lobbypianist.

Over to timer med Elton John solo er en forferdelig udynamisk affære, det sterke låtfokuset til tross. Det er praktisk talt ingen variasjon, alle låtene spilles på samme vis og med praktisk talt samme klunkende dramaturgi.

Dessuten er det noe lavbudsjettspreget og billig over de hermetiske strykerpartiene som plutselig trenger seg fram under Eltons pianotriller, og også over det litt i overkant enkle scenerigget.

Bandmimring, takk

En konsentrert halvannen time med Solo-Elton kunne vi tålt i en teatersal eller i et konserthus. Men først og fremst tenker man på hvor vellykket og ikke minst hvor riktig dette kunne blitt hvis Elton gjorde som mange andre i sin superstjernegenerasjon, seinest eksemplifisert med straks norgesaktuelle Paul McCartney: finn noen ungfoler som kan hjelpe til med å gjenskape lyden av klassikerne på scenen. Eller grav fram originalmusikerne og gjør en smakfullt autentisk nostalgitripp ut av 1970- 1976-epoken.

Da Elton John trillet ut «Crocodile Rock» og «Don't Let The Sun Go Down On Me» som de avsluttende låtene i går, aner man at han har en slik magisk, storslagen mimreturné i seg. Neste gang han kommer, er det den turneen vi vil ha - ikke en litt ensformig barpianist.

Elton John spiller i Langesund i morgen.

LANG KVELD BAK PIANOET: To og en halv time med Elton John alene bak pianoet blir i meste laget, selv om låtvalget var upåklagelig på gamle Stavanger Stadion i går.
BRILLEFINT: Elton John har åpenbart stått modell for disse publikummerne i Stavanger.