Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Romvirksomhet

Gratulerer Høyre med et av de mest miserable forslagene i statsbudsjettet

Høyre skyter norsk romvirksomhet ned fra himmelen

KUTT: Hvem skulle trodd at nettopp «næringspartiet» Høyre nå går inn for å skyte den vellykkede norske romvirksomheten ned fra himmelen? spør artikkelforfatteren. Foto: jes/ESA REUTERS
KUTT: Hvem skulle trodd at nettopp «næringspartiet» Høyre nå går inn for å skyte den vellykkede norske romvirksomheten ned fra himmelen? spør artikkelforfatteren. Foto: jes/ESA REUTERS Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har en blomstrende romvirksomhet, med et økende antall høyteknologiske arbeidsplasser over hele landet. En innovativ, internasjonal næringsaktivitet som også bidrar til at Norge kan løse viktige nasjonale oppgaver knyttet til suverenitetsutøvelse, maritim overvåkning og kommunikasjon i nordområdene.

Rebekka Borsch. Foto: Jo Straube / Venstre
Rebekka Borsch. Foto: Jo Straube / Venstre Vis mer

Hvem skulle trodd at nettopp «næringspartiet» Høyre nå går inn for å skyte den vellykkede norske romvirksomheten ned fra himmelen?

Det er akkurat dette Høyre har lagt opp til, gjennom drepende kutt for Norges romsatsing i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Budsjettkuttene er så omfattende at administrerende direktør i Norsk Romsenter Bo Andersen betegner dem som «svært, svært negative».

Hva skjer? Enten er dette bevisst, eller uttrykk for mangel på kunnskap om romvirksomhet eller et elendig forarbeid med budsjettet. Hvem vet? Det er i hvert fall ikke første gang at radarduoen Høyre+Frp prøver å ta knekken på høyteknologiske arbeidsplasser på dette området.

I 2014 måtte Venstre inn og stanse regjeringens forsøk på å legge ned norsk deltakelse i Europas største satellittprogram Copernicus, noe som ville ha skadet både sikkerhetspolitikken, næringspolitikken og klimapolitikken.

Denne gang ønsker altså regjeringen langt på vei å avvikle norsk romvirksomhet ved å kutte Norges deltagelse i Den europeiske romorganisasjonen ESA med rundt 70 prosent fra 2018 og sable ned deltakelsen i tilknyttede programmer. Følgene for romindustrien vil være katastrofale.

Blir forslaget vedtatt, river man ned mye av spisskompetansen på norsk nytte- og næringsorientert rompolitikk som er bygget opp de siste 20 årene.

Norsk romindustri er ett av kompetanseområdene som skal danne fundamentet for vekst i Norge i framtiden. Den omsetter for mer enn 7 milliarder kroner årlig og viser at målrettet satsing på høyteknologisk spisskompetanse er en god investering. Penger som Norge investerer via ESAs frivillige programmer, gir en årlig avkastning på 40 prosent.

Land som Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Spania, Sveits, Sverige og Nederland prioriterer romsatsingen selv i tøffe økonomiske tider.

Går Norge mer eller mindre ut av ESA, vil norske rombedrifter slite tungt for å opprettholde konkurransekraften i et internasjonalt marked der konkurrentene bruker ESA-programmene som utviklingsverktøy.

I tillegg kommer signalet vi sender til de europeiske samarbeidspartnerne. Velstandsnasjonen Norge går fra å være bidragsyter i Europas romsatsning til å være gratispassasjer.

For å oppsummere det famøse forslaget: dårlig innovasjonspolitikk, dårlig forskningspolitikk, dårlig sikkerhetspolitikk, dårlig industripolitikk, dårlig europapolitikk, dårlig næringspolitikk.

Gratulerer Høyre med et av de mest miserable forslagene i budsjettet 2017. Jeg håper Venstre klarer å forhandle bort kuttforslaget og at regjeringen har vett nok til å snu slik at vi får stoppet raseringen av norsk romvirksomhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!