DEBATT

Irland åpner for selvbestemt abort:

Gratulerer Irland! Siste større europeiske land gjør selvbestemt abort mulig!

Mye arbeid gjenstår. Loven skal på plass, og tjenestene må bli tilgjengelige. Men et viktig steg er gjort. Gratulerer Irland med første steg, vi skal heie videre!

STEMTE JA: Lykkelige ja-tilhengere feiret i helgen at irene i en folkeavstemning sa ja til å fjerne grunnlovstillegget fra 1983 som gir et ufødt barn like stor rett til liv som moren. Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters / NTB scanpix
STEMTE JA: Lykkelige ja-tilhengere feiret i helgen at irene i en folkeavstemning sa ja til å fjerne grunnlovstillegget fra 1983 som gir et ufødt barn like stor rett til liv som moren. Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kom resultatet fra den irske folkeavstemningen. Irske kvinner og menn har med stort flertall stemt for å fjerne den grunnlovsbestemmelsen som forhindrer selvbestemt abort i Irland. Vi har fulgt debatten i Irland og gratulerer vår søsterorganisasjon Irish Family Planning Association og hele det irske folk. Resultatet er ikke bare viktig for Irland, men har stor betydning på grunn av de strenge abortlovene i mange land hvor katolikker er i flertall, som ser på det som skjer Irland med andre øyne enn oss i Norge.

I Irland må det folkeavstemning til for å endre grunnloven. Etter de overraskende valgene om Brexit og Donald Trump, var mange engstelige for å tro på meningsmålingene Ja-siden ledet i så og si hele kampanjen. At det endelige resultatet ble så stort er overraskende. Og godt for Irland, som har opplevd store splittelser i dette spørsmålet. Hadde landet blitt delt på midten, hadde det blitt ekstra smertefullt. Oppfølgingen kan bli vanskelig nok.

Nå er veien åpen for å innføre en liberal abortlov. Forhåpentlig blir det selvbestemt abort i graviditetens tolv første uker. Det er hva statsminister Leo Varadkar har sagt at han vil fremme for parlamentet ved et positivt utfall av folkeavstemningen. Hele regjeringen hans stiller seg bak det, og det er støtte i parlamentet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer