Gratulerer, Jan Kjærstad!

- Dette er det største jeg har opplevd som forfatter, sa Jan Kjærstad da han i dag ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris. Den har han ventet på i mange år. Se video!

Forfatteren vant prisen for «Oppdageren», den siste romanen i trilogien om Jonas Wergeland.

- Nå er jeg bare glad, glad og glad, sa den lykkelige forfatteren, som ikke trodde han hadde fått prisen da klokkeviseren krøp forbi 11:30.

- Det var en journalist som ringte og fortalte at jeg hadde fått prisen. Jeg har aldri kjent maken til sjokkbølger av glede, sier den lykkelige prisvinneren.

Dansk fortjeneste

Mange mener det er Danmarks fortjeneste at forfatteren i det hele tatt er nominert. Kjærstad har tatt våre danske naboer med storm med romantrilogien, og i fjor kom det ramaskrik sørfra da Kjærstad ikke engang var på den norske nominasjonslista.

Forbigåelsen ble kalt skandaløs, og danskene truet med å nominere den norske forfatteren selv.

Nå har danske og norske Kjærstad-tilhengere fått gjennomslag. Dagens prisutdeling tilsier at «Oppdageren» er Nordens beste skjønnlitterære utgivelse i 2000 - enda boka kom ut ett år tidligere.

- Kjærstads roman «Oppdageren» er en reise i vår nære fortid. Romanen byr på rike og utfordrende leseropplevelser. Det er også en dypt alvorlig bok, som stiller spørsmålene Hvor gikk jeg feil? Hvor var det jeg sviktet, sier professor Hans H. Skei i den norske bedømmelseskomiteen.

Mer på kontoen

Med prisen blir Kjærstad 350 000 danske kroner rikere, dessuten blir en stor ære ham til del. Hva han skal gjøre med pengepremien har han ikke rukket å tenke på ennå.

- Men det er mye å bruke dem på. Jeg vurderer å flytte inn til Oslo, for eksempel, sier Kjærstad.

I dag bor han på Langhus i Akershus, like syd for Oslo.

Ny bok på trappene

Jan Kjærstad er i gang med en ny bok som handler om «noe helt annet».

- Jeg har truffet tidligere vinnere som forteller om langvarig skrivevegring etter at de fikk prisen. Jeg håper jeg klarer å fortsette å skrive om en uke eller to. Boka kommer forhåpentligvis neste år, hvis jeg får den antatt, sa Kjærstad og høstet høylydt latter i Aschehougs lokaler.

- Dette er en historisk og ufattelig gledesdag for Aschehoug, sa forlagsdirektør William Nygaard, og skålte i høye musserende glass.

ENDELIG: Jan Kjærstads har i dag fått Nordisk Råds litteraturpris for «Oppdageren». Takket være danskene? Foto: TOM MARTINSEN