Norges nye kulturminister heter Trine Skei Grande.
Norges nye kulturminister heter Trine Skei Grande.Vis mer

Trine Skei Grande

Gratulerer, kulturfolk!

Etter år i ørkenen har vi endelig fått en kulturminister som bryr seg.

Kommentar

Ikke bare det, i Trine Skei Grande har vi fått en kulturminister som kan kulturpolitikk, som har vist at hun forstår feltets reelle verdi, i tillegg til dets symbolverdi, og sist, men ikke minst: Vi har fått en kulturminister som er opptatt av makt.

Og som etter alt å dømme kommer til å la det gå prestisje i å vise at det er gjennomføringskraft i kulturdepartementets rustne vegger. Dette ble åpenbart allerede tidligere denne uka, da to av kulturfeltets mest betente og langtrukne debatter ble avklart i kulepunkter på regjeringspapir. Det ene var Nasjonalgalleriets skjebne når kunstsamlingen flyttes til det nye Nasjonalmuseet ved Vestbanen i 2020. Nå vil regjeringen «bevare Nasjonalgalleriet som kunstgalleri tilknyttet Nasjonalmuseet». Det andre var den litt pussige situasjonen der litteratur trykt på papir var fritatt moms, mens digitale bøker ikke var det. Nå vil regjeringen «avvikle det avgiftsmessige skillet».

Dette kan bare være positivt for kulturfeltet. Men samtidig: Tiden som kommer blir nok alt annet enn friksjonsløs. De seks sidene som omhandler kultur i Jeløya-plattformen kan leses som et varsku her. Det kommer en opprøsking. Spesielt i mediepolitikken stakes det ut et mål om tydelig endring. Regjeringen vil «modernisere mediestøtten for å sikre et mangfold utgivelser på ulike plattformer, og det skal «vurderes å samle all mediestøtte i en ordning».

Og det er ingen tvil: Her trengs det endringer og visjoner. Desperat.

Linda Hellelands periode som kulturminister kommer til å bli husket for pussige utspill, symbolpolitikk og utsettelser, utsettelser, utsettelser.

Nå må Skei Grande vise at hun kan sette makt bak de store ordene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.