Kritikk av DAB Radio

Gratulerer med DAB-lanseringen - den er helt meningsløs

Det er lynraskt internett overalt vi trenger, ikke et nytt gammeldags radionett.

DAB Radio: Norge gikk aldri over frivilling til DAB radio. Derfor bestemte myndighetene seg for å tvinge oss over. 
DAB Radio: Norge gikk aldri over frivilling til DAB radio. Derfor bestemte myndighetene seg for å tvinge oss over.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hele verden lurer på hva Norge holder på med. Vi er det første landet som skrur av FM-radio og går over til digital DAB radio. Kan det være sånn at Norge er pionerene som tør - og at alle de andre landene nå kommer til å følge etter?

Nei. Dessverre. DAB vil bli stående som en total meningsløs oppgradering som ikke gir innbyggerne noe som helst bortsett fra en milliardregning.

Infrastrukturprosjekter kan være nasjonsbyggende. Men det fordrer at vi har politikere med visjoner - som tidlig forstår samfunnsutviklingen og vil lede an utviklingen innen viktige områder.

Avkarbonisering av transportsektoren er et sånt eksempel. I starten en dårlig ide, men etterhvert når mange kommer på, god politikk. Digital infrastruktur det samme. Dagens politikere kan huske til en tid tilbake da telefonen var analog og det kostet mer å ringe til andre fylker enn til naboen. Nå er telefonsamtale gratis. Tilgang til nettet er en selvfølge.

DAB er utdatert 22 år gammel teknologi. Det var muligens en god ide da NRK startet sine DAB sendinger i 1995. Men da var kommersielt internett knapt kommet til Norge. Bredbånd fantes ikke. iPhone var ikke funnet opp og det var ikke noe som het apps eller mobilt internett.

HELE VERDEN: Hele verden lurer på hvorfor DAB slår av FM. Her intervjuer CNBC ASIA Dagbladets Jan Thoresen om hvorfor det er dårlig ide med DAB.
HELE VERDEN: Hele verden lurer på hvorfor DAB slår av FM. Her intervjuer CNBC ASIA Dagbladets Jan Thoresen om hvorfor det er dårlig ide med DAB. Vis mer

Å lage et nytt nasjonalt enveis kringkastingsnett nå - i 2017 - er en stor unnlatelsessynd. Hvis DAB var så bra, hvorfor gikk vi da ikke over frivillig?

Den voksne del av befolkningen som hører på radio på gamlemåten er fornøyd med det radionettet som det er og vil ikke ha noe nytt. Den yngre del av befolkningen hører på nettradio, podkast og streaming på smarttelefonen sin. De bryr seg ikke om FM eller DAB uansett.

15 millioner radioer blir ubrukelige i Norge. Du og jeg får regninga, men vi får ingenting nytt. Og to tredeler av oss mister nasjonal radio i bilen. Nordea har regnet ut at det alene koster 23 milliarder kroner å få fikset. Om snittradioprisen er på 1000 kroner, betyr det at bytte av radioer alene koster oss 38 milliarder kroner. Det er mye penger å kaste bort på gårsdagens teknologi.

Hva politikerne våre egentlig skulle jobbet med: Isteden for å lulle med gammel teknologi, trenger vi politikere som forstår at teknologiutviklingen ikke tar pause. Vi skal bygge mer fibernettverk, bedre mobilnett, vi trenger å ruste oss for neste generasjon internett - der det er tingene som kobler seg på nettet og snakker sammen.

Virkeligheten akkurat nå er at stemmestyrte høyttalere kommer for fullt. Google Home og Amazon Echo forstår hva du sier og spiller det du vil høre. Den handler også for deg, eller lærer deg spansk og forteller deg været.

ÅRETS BIL 1995: Fiat Punto MK2 var det ypperste på bilfronten i 1995. Det året sendingene med DAB ble innført i Norge. 
ÅRETS BIL 1995: Fiat Punto MK2 var det ypperste på bilfronten i 1995. Det året sendingene med DAB ble innført i Norge.  Vis mer

Kunstig intelligens gjør at de lærer daglig av hvordan millioner av brukere benytter systemet allerede. Det er denne fremtiden politikerne har ansvaret for å sørge for at Norge blir konkurransedyktige i.

Vi konsumerer på en annen måte nå. Hele ideen om et nytt kringkastningsnett er utdatert. Verifisert kvalitetsinformasjon, lange resonnementer og debatter som har tid til å veie for og imot er mer etterspurt og viktigere enn noen sinne. Men lineær distribusjon er over. Vi ønsker å lytte, lese og se når vi har tid, når vi vil, ikke når det passer avsenderens sendeskjema. Strømming på bestilling.

NRK har i løpet av de siste årene blir veldig gode på det. Dette vet de. NRK-appen på mobilen blir stadig bedre. Det fungerer greit på Apple TV og Chromecast.

Ja. Den voksne delen av befolkningen, spesielt de over 50, er ennå ikke tungt over på strømming. Men ny teknologi må passe de unge, ikke de eldre, for å overleve.

Vi holder allerede fremtiden i våre hender. Det er smarttelefonen. Så godt som alle i Norge har en smarttelefon med internett. Vi vet mobildata graviterer mot å bli gratis og ubegrenset. Det vil på ny endre måten vi bruker mobilen på.

Vi vet at 2017 er året da tingene våre begynner å snakke sammen med hverandre selv, via Internett. Kunstig Intelligens blir allment akseptert. Selvkjørende biler blir vanlige. Stemmegjenkjenning blir hverdagslig. Digitale assistenter popper opp.

Mens Norge, vi jobber baklengs. Med kul teknologi fra nittitallet.

Les også:
Viktig melding, ikke lytt på radio

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer