Gratulerer med dagen, WWW!

20 år siden Tim Berners-Lee tegnet weben.

FØRSTE SKISSE TIL WEBEN: I mars 1989 tegnet Tim Berners-Lee en første skisse av et globalt informasjonssystem basert på hyperlenking av dokumenter. Forslaget ble levert til ledelsen ved det europeiske kjernefysikklaboratoriet CERN 13. mars 1989. Hele modellen kan du se nederst i saken. Illustrasjon: W3.ORG
FØRSTE SKISSE TIL WEBEN: I mars 1989 tegnet Tim Berners-Lee en første skisse av et globalt informasjonssystem basert på hyperlenking av dokumenter. Forslaget ble levert til ledelsen ved det europeiske kjernefysikklaboratoriet CERN 13. mars 1989. Hele modellen kan du se nederst i saken. Illustrasjon: W3.ORG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag feires en helt spesiell merkedag på det europeiske kjernefysikklaboratoriet CERN i Sveits. Det er 20 år siden fysikeren Tim Berners-Lee leverte sitt første forslag til et globalt informasjonssystem basert på hypertekst.

Eller sagt på en annen måte: Det er 20 år siden weben ble oppfunnet.

Den 13. mars 1989 sendte Berners-Lee ledelsen ved CERN et forslag til et åpent informasjonssystem basert på hyperlenking av dokumenter. Det var opprinnelig ment som et svar på CERNs interne behov for bedre styring av all intern informasjon verdørerede laboratoriets forsøk med partikkelakselleratorer og andre eksperimenter, men viste seg raskt å ha et større postensiale.

For å si det forsiktig.

SOM OPPFINNELSE må weben sies å være helt der oppe med hjulet, boktrykkerkunsten og et fåtall andre teknologiske innovasjoner som representerer de store veiskillene i vår sivilisasjons utvikling.

Det skal sies at det nok vil være diskusjon om hvorvidt dette er det egentlige jubileet. Kanskje det heller burde markeres i august 2011, på 20-årsdagen for at den første webadressen, http://info.cern.ch/, gikk online?Eller kanskje det burde feires i april 2013, tyve år etter at world wide web ble gjort åpent tilgjengelig på internett og den første grafiske nettleseren, Mosaic, ble lansert?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer