Dagbladet mener:

Gratulerer til NOAS

Dette må være greit.

SKUESPILLER: Kristoffer Joner.
SKUESPILLER: Kristoffer Joner.Vis mer
Meninger

Kristoffer Joners innlegg på Facebook ble delt i en rasende fart mandag kveld. Skuespilleren og Ap-politikeren hadde skrevet sitt første innlegg i nettsamfunnet: «Jeg vil at du skal LIKE og DELE

Joner responderte på et nylig innlegg på innvandrings- og integreringsministerens Facebook-side. Sylvi Listhaug oppfordret folk til å like og dele hennes jubelrop over en artikkel i New York Times, der det sto at norsk returpolitikk er blant verdens strengeste. Hun nevnte ikke at den var vinklet på sju år gamle Massoud, oppvokst i Norge. Han ble sendt tilbake til Afghanistan på bursdagen sin, Massoud fikk ikke tid til å gi beskjed til vennene sine om at selskapet ble avlyst før han ble deportert. Mange ble provosert.

Joner ble ikke bare provosert, han oppfordret til aksjon: «Jeg har vært i dialog med NOAS – Norsk organisasjon for asylsøkere, og oppfordrer alle til å gi et bidrag på 100 kroner til deres arbeid – i Sylvi Listhaugs navn. For hver eneste donasjon som kommer inn, vil Sylvi Listhaug motta et personlig takkekort fra NOAS. Mitt håp er at hun skal få et trailerlass,» skrev skuespilleren.

Et eget SMS-nummer dedikert innlegget, et vipps-nummer og altså en avtale om personlige takkekort var del av aksjonen. I ettertid later store deler av norsk offentlighet som om de er utrolig overrasket over at både NOAS og et reklamebyrå var involvert på forhånd.

Det er viktig å være på vakt mot skjult reklame og falske avsendere. Kommunikasjon i offentlige rom blir i stadig større grad håndtert av kommunikasjonsrådgivere og spinndoktorer. En opplyst samtale forutsetter åpenhet rundt avsenderne bak ulike budskap.

I denne saken er det imidlertid klart fra start at Joners post ikke er en spontan tekst i en kveldstime, men et utspill som er avtalt med organisasjonen på forhånd. Det vet vi fordi det står eksplisitt i skuespillerens innlegg. Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS har forklart at verken reklamebyrået Anorak eller Kristoffer Joner har fått betalt, men selv har ønsket å bidra til det de mener er en god sak.

Det må være greit. På samme måte som det er greit at Listhaugs politiske rådgiver poster og svarer på hennes vegne, på statsrådens Facebook-side. Resultatet er at NOAS nå har fått donasjoner større enn det regjeringen vil kutte i organisasjonens budsjett for neste år. Vi gratulerer med en vellykket aksjon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.