Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gratulerer, Tooji

Tooji feirer sin 25 års bursdag med å synge i finalen lørdag.

SMAKTE GODT: Tooji vant første slag og kvalifiserte seg til finalen lørdag. Det smakte godt, og var fortjent. Foto: Tore Meek / Scanpix
SMAKTE GODT: Tooji vant første slag og kvalifiserte seg til finalen lørdag. Det smakte godt, og var fortjent. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å, så deilig og befriende. Skulle Norge blitt sendt hjem som vi opplevde det med Stella Mwangi i fjor, ville det vært en stor skuffelse.

Nå er alle de nordiske landene, bortsett fra Finland er med på sluttspurten. Gledesutbruddet fra greenroom var sterkt, hele det norske teamet jublet - fortjent og flott.

Tooji var ingen åpenbaring. Han kom nølende i gang med dårlig anslag i begynnelsen av framføringa. Det låt litt svakt etter puddelrockeren Max, som var kledd som pitbull.

Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg trodd at vårt bidrag var levert fra et Balkan-land. Ideen med særpreg knyttet til lengde og breddegrader synes å være helt uten relevans.

Storfavoritt Sverige gjorde som forventet og fikk videre. I stormvind - alene på den enorme scenen - lagde Loreen dramatisk og drivende god forestilling. Kombinert med kveldens beste låt, var det bare å spasere videre barbeint til finalen. Så fortjent!

Frikshow, det er det Eurosong-finalen er. Ikke noe nytt, for så vidt, men behov for og ønsket om overdådige og syke show ser ut bare ut til å eskalere. Det forsterker bildet og faktumet på store kulturforskjeller i Europa.

Så derfor er det ingen scene vi ser, men en manesje der dverger, hårete kvinner, elefanter og verdens sterkeste menn er byttet ut med artister som danser etter koreografer på syre.

Tv-bildene som flerrer over skjermen og bombarderer netthinna er av meget god standard. Aserbajdsjan har ikke spart på noe for å lage et show som imponerer. Det klarer de.

Men om regimet vinner Europas gunst av den grunn, tviler jeg på. Vi lar oss ikke lure av konfetti og dyr champagne. 45 000 led-lamper blender ingen.

Alexander Rybak kom og vant - igjen. Hans «Fairytale» står i sterk relieff til mesteparten av det vi fikk servert i løpet av kvelden. Eurosongs eget All Star Band klarte å radbrekke Abbas «Waterloo» med redselsfull sur sang. En skam!

Så litt kaldt, rent vann i årene: da kameraene i Euro-manesjen var slått av, viste Kveldsnytt voldelige bilder av politi som fjernet demonstranter foran tv-huset i Baku. Virkeligheten i Aserbajdsjan er den vi ikke ser fra de redigerte, glossy bildene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!