Gratulerer!

I går fylte komponist Arne Nordheim 70, og i Konserthuset i Oslo ble han hyllet av kulturminister Ellen Horn. Hun oppretter nå Arne Nordheims komponistpris, som skal deles ut hvert eneste år.

Hvert år skal det framover deles ut 100000 kroner til en komponist bosatt i Norge. Arne Nordheim skal selv lede juryen som består av fire medlemmer.

Ellen Horn håpet at prisen kunne deles ut allerede ved neste Ultima-festival (festival for samtidsmusikk, red.anm.)

- Lekende

Prisen var Kulturdepartementets gave til jubilanten Nordheim, som i en mannsalder har gitt lyd fra seg som den mest markante samtidskomponisten vi har.

- Og ute i verden har du virkelig satt Norge på kartet når det gjelder samtidsmusikk, sa Ellen Horn, som også kalte Nordheim et lekende menneske.

Ellen Horn hadde ikke bare med seg en gave fra det offentlige Norge. Selv hadde hun vært i Kina, og fra en pent innpakket presang kunne Nordheim trekke fram et par cymbaler, tidligere brukt av tibetanske klostermunker.

Gave fra Tibet

- Jeg er selvfølgelig helt overveldet. Dere skal vite at det i stykket dere nå får høre etterpå, er massevis av cymbaler, sa Nordheim og takket en app-lauderende konsertsal.

Flere kulturkjendiser fant veien til Konserthuset for å feire Nordheim i går kveld. Egil Monn-Iversen, Mona Levin, Anne-Cath. Vestly og Wenche Foss var bare noen av dem som fant seg til rette i salen mens Arve Tellefsen spilte Nordheims fiolinkonsert - som han også framførte ved uroppførelsen i 1997. Etter pause fikk jubilanten og hans gjester høre «Nachruf for strykere» og «Magma for stort orkester».

espen.harpestad.mikalsen@dagbladet.no

#

HYLLET AV HORN: Kulturminister Ellen Horn holdt en personlig åpningstale, og fortalte hvor sterkt inntrykk Arne Nordheim gjorde på henne da han gjestet Teaterhøgskolen den gangen hun var elev der.

HYLLET AV HORN: Kulturminister Ellen Horn holdt en personlig åpningstale, og fortalte hvor sterkt inntrykk Arne Nordheim gjorde på henne da han gjestet Teaterhøgskolen den gangen hun var elev der.Foto: TORE BERGSAKER