Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grav deg ut i tide

Det spørs om en ny Oasis-plate kan bli særlig bedre enn dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: «Dig Out Your Soul» blir ikke en viktig plate fordi den har lekket på nettet, eller fordi den inneholder den beste Oasis-singelen siden en eller annen gang på slutten av 90-tallet. Det blir ikke en viktig plate bare fordi engelske kritikere, i enda et anfall av ren livsløgn, for n’te gang varsler Oasis’ definitive comeback. Rolig nå.

«Dig Out Your Soul» er tidvis ganske bra. Langt fra virkelig ille. Grei skuring på en bra-til-å-være-Oasis-etter-1995-måte. Jeg har også drømt om at den skal være bedre enn den viser seg å være.

Med et vennlig øre og akkumulerte fordommer forsøkt undertrykt, så er «Dig Out Your Soul» ei plate som i enkeltlåter og øyeblikk kan minne deg om hva som en gang var så forførende og forfriskende med Gallagher-brødrenes band: Øset, rushet i de raske låtene og svaien i de seige, den instinktive simplisiteten, arrogansen, snerret til Liam, de nesten banale riffene, det litt grunnmursaktige boogiegroovet, standhaftigheten og hele fuckyou-attityden – alt dette har ikke hatt sitt like siden debutalbumet «Definitely Maybe».

Bare det å kjenne litt på noen av disse følelsene i løpet av de fem minuttene singelen «The Shock Of The Lightning» varer, er en ren lottogevinst. Den er ikke noen ny «Supersonic» eller «Some Might Say», men den blir på en måte for Oasis det «Radio Nowhere» har vært for Bruce Springsteen – et effektivt, varmende ekko.

Det er et par låter til – midtemposmygeren «I’m Outta Time», den litt utypiske pianorockeren «The Turning» – som på forskjellige vis lefler med ulike kvaliteter bandet opprinnelig var i besittelse av.

Men det skal også understrekes at det er altfor mye treig, gjørmete Noel-blues i pakka, musikk med spenst som en skiftenøkkel og utstråling som en sekk med poteter. At et album fylt opp med brorparten av den slags kan utropes til noe av en «second coming», vitner om mer enn bare god vilje – det vitner om en tro på Oasis som britisk rocks evige frelsere som er genuint stupid. Etter over ti år i ørkenen burde man vite bedre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!