Gravejournalist i et Kielland-år

Det går en lang, samfunnskritisk linje gjennom norsk litteratur. Med røtter langt tilbake. Inn i denne modige tradisjonen tar Erling Borgen plass med sine samfunnsnyttige provokasjoner, skriver Odd Vaagland med henvisning til Alexander Kielland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HUNDRE ÅR er det siden Alexander Kielland gikk bort. Men sannelig hadde han uflaks med timingen: Feiringen kolliderte med Ibsens jubilé. Da hadde selv Kielland vikeplikt. Verdensberømt ruver Ibsen på sokkel. Og kaster lange skygger. Ja, jubileet mørklegger hyllemeter av klassikere. Til og med Herren til Ledaal ble henvist til skyggenes dal. Det fortjener han ikke. Med hele sin begavelse prøvde han å skrive seg inn i ærligheten - slik han så den. Med stø kurs navigerte han etter tidens sekstant: Litteraturen skulle «sette problemer under debatt». Lik Ibsen angrep han kynisk pengemakt, undertrykkelse, livsløgn, svik og hykleri. Samt maktens maskespill. De henfarne kunne nok hatt sitt å si om NRK-ledelsens hallingkast for å nekte allmenn utslipptillatelse av Borgens dokumentarfilm «Et lite stykke Norge». Ingen av dem var redd for å angripe Makta. Det fantes mer mot og etisk vilje til å slåss for annet enn egeninteresse den gang. I «Samfundets støtter» går Ibsen til morderisk angrep på skuespillets «samfunnstøtte». Utad er han ulastelig moralsk, mens han uanfektet sender pillråtne, bemannede skuter til sjøs. Kynisk kalkulerer han med at et godt forsikret havari vil gi rikelig avkastning. Den evig triste sagaen altså: Over lik til pengesekk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer