Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gravers krokodilletårer

MUF’ERNE: Hans Petter Graver skriver i innlegg i Dagbladet torsdag (28.02.08) at han nå synes MUF’erne bør få bli i landet av rimelighetsgrunner. Han begrunner sitt standpunkt ut fra moralske betraktninger. Konklusjonen om at de bør få bli er jeg enig i. Rimelighet og moral er jeg også enig i.

Men det kommer noe i tillegg som han, jusprofessor Graver ikke sier. Det har hele tiden vært et juridisk grunnlag for å innvilge oppholdstillatelse for MUF’erne.

Dette grunnlaget var der også i 2005 da UDI gav MUF’erne oppholdstillatelse. Lovavdelingen i Justisdepartementet var enig. Advokatforeningen, NOAS, lagdommer Terje Einarsen og andre asylrettseksperter mente det samme. Det gjorde også kjente forvaltnings- og statsforfatningsprofessorer. Hans Petter Graver derimot, som ledet granskingen i UDI-saken valgte å se i en annen retning og trakk en annen konklusjon. Han bidro selv sterkt til å skape det han refererer til som «UDI skandalen». Dette ansvaret har han sammen med deler av media og politikere som var tjent med å skandalisere UDI.

Jeg kan godt forstå om han nå plages av dårlig samvittighet. Han har grunn til det i forhold til mange. Særlig når man ser hvilket ulykkelig resultat det har medført at han undergravet betydningen av internasjonale menneskerettigheter og utlendingslovens bestemmelse om opphold ut fra sterke menneskelige hensyn. Han har bidratt til å få fornøyde, restriktive politikere og en engstelig utlendingsforvaltning. Verst er det at han har bidratt til at MUF’ere fortsatt lider og er politiske kasteballer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media