DEBATT

Gravid? Dropp snusen!

Manglende dokumentasjon på skadeeffekter av snus i svangerskapet betyr ikke at snus er ufarlig.

LITE FORSKNING: At det er sparsomt med kunnskap om mulige skadeeffekter av mors snusbruk skyldes først og fremst at få land omsetter snus. Forskningen henger derfor etter, skriver kronikkforfatteren. Foto: Ole C.H. Thomassen 
/ Dagbladet
LITE FORSKNING: At det er sparsomt med kunnskap om mulige skadeeffekter av mors snusbruk skyldes først og fremst at få land omsetter snus. Forskningen henger derfor etter, skriver kronikkforfatteren. Foto: Ole C.H. Thomassen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge har som mål å bli tobakksfritt for å unngå de store skadeeffektene av røyking, snus og annen tobakksbruk. Røyking i svangerskapet er skadelig for barnet både rundt og etter fødsel, og på lengre sikt. Dette er godt kjent. Men er det farlig å snuse i svangerskapet? Helsedirektoratet retter seg nå mot unge kvinner for å opplyse om farene ved snusbruk i forbindelse med svangerskap.

Hvorfor er det så farlig å snuse under svangerskapet?

Mens det er svært god dokumentasjon for skadeeffekter hos barn født av røykende mødre, er det mer sparsom kunnskap om mulige skadeeffekter av mors snusbruk. Dette skyldes først og fremst at få land omsetter snus, og forskningen henger derfor etter. Likevel er det godt dokumentert at snusbruk i svangerskapet fører til økt risiko for dødfødsel, for tidlig fødsel og for veksthemning av barnet. I tillegg er det trolig økt risiko for svangerskapsforgiftning, pustestopp hos spedbarnet og misdannelser i munnregionen.

Dyrestudier har vist at nikotin i blodet (ikke via sigaretter) fører til celleforandringer og avvikende lungeutvikling hos avkommet, fører til redusert evne til å skille ut giftstoffer hos den gravide gjennom nyrene, og en redusert evne hos den gravide til å tilpasse blodtrykk til svangerskapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer