Gravid? Hold kjeft!

Det er som regel alltid feil å spørre om noen er gravid.

IKKE SPØR «Det er som regel alltid feil å spørre om noen er gravid», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
IKKE SPØR «Det er som regel alltid feil å spørre om noen er gravid», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

«Ah, drikker du ikke?! Er du gravid?!», spør en fjernt bekjent meg i en sosial sammenheng, på et utested eller under en formell middag. Siden jeg nå offisielt er gravid vil jeg på vegne av alle mine medsøstre som enten ikke vil si at de er gravide, prøver å få barn eller av en eller annen god grunn ikke vil drikke alkohol den kvelden: «Hold kjeft, det har du faktisk ingenting med!» I de siste månedene har jeg altså ikke drukket, fordi jeg har vært gravid. Å ikke drikke i sosiale sammenhenger har vært en ganske spesiell, annerledes og litt urovekkende opplevelse. Et slags sosialt eksperiment. 

Det første som overrasket meg var alle de, gjerne folk som jeg så vidt vet hva heter, i de mest upassende situasjoner spurte meg høyt og tydelig om jeg var gravid. Hva tenkte egentlig disse menneskene på? Trodde de virkelig at jeg kom til å svare ærlig på dette spørsmålet? Bekjenne meg til dem og si at jeg var gravid? På dette tidspunktet viste bare mannen min og jeg at jeg var gravid, og jeg hadde tenkt at det skulle fortsette sånn en god stund framover. Jeg kom i alle fall ikke til å fortelle en nesten vilt fremmed at jeg var gravid.Svaret på spørsmålet ble som regel en dårlig unnskyldning: «Jeg prøver å drikke litt mindre», «Jeg skal opp tidlig i morgen» eller «Jeg har litt hodepine». Men noen var faktisk så dumme at de ikke ga seg der, og fulgte opp med «Ja, ja det sier de alle. Men de er gravide!».

I ettertid har jeg lurt på om de egentlig skjønte hva de spurte meg om. Tenkt hvis svaret hadde vært: «Nei, jeg har prøvd å bli gravid i tre år. Det har ikke funket. Det er faktisk utrolig kjipt. Jeg fortsetter å prøve, og drikker derfor ikke i dag», «Ja, men jeg er bare i 6. uke og jeg har hatt fire spontanaborter tidligere så jeg er redd det ikke går denne gangen heller», eller «Nei, jeg er faktisk alkoholiker».Jeg er ganske sikker på at ingen av de som spurte meg hadde tenkt over at dette kunne være tilfelle, at disse menneskene ikke var kjipe men bare ikke skjønte hva de spurte om.

For dem som er usikre på når det er greit å spørre om noen er gravide er det åpenbart behov for noen tips: Ikke spør! Det er som regel alltid feil å spørre om noen er gravid. Både når kvinner ikke drikker eller om de har fått en liten mage. Og til syvende og sist, dette har du ingenting med. Man får tidsnok vite at noen er gravide eller har fått et barn. Så drit i å spørre, og la kvinner få drikke alkoholfritt øl, brus og vann i fred!
Innlegget er tidligere publisert på maddam.no

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.