- Gravid ingen hindring

Flere kvinnelige skuespillere reagerer sterkt på at graviditet skal kunne bli brukt mot dem. Skuespiller Liv Heløe sto nylig på scenen i «Faust» i sjuende måned. Monna Tandberg spilte Hedda Gabler i åttende.

Ville stoppe showet

I dag står danseren Sigrid Edvardsson på scenen på Nationaltheatret med magen godt synlig. Ingen av kvinnene har opplevd graviditeten som et hinder.

- Jeg fikk bare positive reaksjoner, sier Liv Heløe.

Fram til slutten av mai i år spilte hun den skjønne Helena i Goethes «Faust» på Nationaltheatret og Bamsemor i Hakkebakkeskogen.

- Det lar seg så absolutt gjøre. Jeg tror publikum er med på at det du sier er sant, og skjønner at skuespilleren er gravid uten at rollefiguren nødvendigvis er det, mener Liv Heløe.

I fjerde måned spilte hun 13-åring i Strindbergs «Faderen».

- Graviditeten har aldri blitt brukt mot meg, tvert imot.

Hun får full støtte av Monna Tandberg.

- Jeg har tre barn, og har stått på scenen gjennom alle svangerskapene uten at det har vært noen hindring, sier Tandberg.

Hedda i åttende

For 26 år siden spilte hun Hedda Gabler mens hun var i åttende måned.

- Nå var riktignok Hedda gravid, men det skulle skjules for enhver pris. Man kler seg bare i et kostyme som passer, sier Tandberg.

Hun mener det er forkastelig at en skuespiller får beskjed om at hun er uønsket på scenen fordi hun er gravid.

Sigrid Edvardsson er selv danser, og mener at så lenge rollen ikke går ut over helsa, er det ingen hindring å stå gravid på scenen.

Det er flott

- I mitt tilfelle ble graviditeten oppdaget tidlig i prosessen, og både koreografen og regissøren i «Stor stue for ingenting. no» mente tvert imot at det var viktig med gravide kvinner også på scenen. Det eneste jeg har fått høre i ettertid, er at folk synes det er flott, sier Sigrid Edvardsson.